Néhány napja maradt azoknak, akik még úgy akarják felvenni a 2024-től élő csok pluszt, hogy az igényléskor nem vállalnak gyereket. A kormány által adott átmeneti kedvezményt március 31-ig használhatják ki azok a fiatal házasok, akiknek már 2024-ben született meg a gyermekük, de még az igénylés előtt. Áprilistól a CSOK Pluszhoz az igényléskor mindenképpen új gyermeket kell vállalni – hívja fel a figyelmet a legfontosabb szabályokat összefoglaló Bank360.hu.

2024-től új időszámítás kezdődött a családi otthonteremtési kedvezményt (csok) igénylők számára. A 2023 végével megszűnt régi csok közvetlen támogatását még fel lehetett venni már megszületett gyermekekre is, a 2024-től induló csok plusz azonban már csak kedvezményes hitelt ad, azt pedig csak új gyermek vállalásával lehet igényelni.

A kormány azonban három hónapra nyitott egy kiskaput, amin már megszületett gyermekkel is beléphetnek a fiatal házasok.

Az átmeneti kedvezmény alapján ugyanis a 2024. január 1. és 2024. március 31. között benyújtott csok plusz igénylések esetében a már 2024-ben, de még a kölcsönkérelem benyújtását megelőzően megszületett vagy örökbefogadott gyermeket is vállalt gyermekként kell figyelembe venni az igénylés elbírálásakor.

Ha tehát a csok pluszt kérő házaspárnak idén már született gyermeke, akkor az igénylést mindenképpen érdemes benyújtani március 31-ig, hiszen ebben az esetben máris teljesítették a minimális gyermekvállalási feltételt, jár a legalább 15 milliós hitel.

Áprilistól újabb gyermeket kell bevállalni

Ha viszont már áprilisban igénylik a csok pluszt, akkor mindenképpen újabb gyermeket kell vállalniuk, bár a maximális hitelösszeg meghatározásánál figyelembe veszik a korábban megszületett gyermeket is, ami így lehet akár 30 millió forint is – mondta Vrazsovits Rita.

A Bank360.hu családtámogatási szakértője szerint a jogszabály ezzel el akarta kerülni, hogy a házaspárokat azért érjen hátrány az új támogatás első hónapjaiban az igénylés előkészítése során, mert például a vártnál előbb születik meg a gyermekük, és ezzel önhibájukon kívül lecsúsznának a lehetőségről. Másfelől a csok plusz egyéb feltételeinek teljesítéséhez is időre van szükség, amit esetleg az év első hónapjaiban megszületett gyermek esetében nem mindenki tudott volna megoldani.