Soha ilyen magas összeggel nem tartoztak még a hazai hitelkártya-tulajdonosok a pénzintézeteknek, mint tavaly. Ez egy kártyára vetítve több mint 130 ezer forintot jelent.

BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője közölte: bár november végére héthavi mélypontra esett a hitelkártya-tartozás összege, ez nem feltétlenül jelent fordulatot, a trendek szerint a novemberi „megpihenést” erőteljesebb karácsonyi eladósodás követte. 

Gergely Péter elmondta, hogy több hónapos mélypontra jutott, ám éves szinten még így is 5 százalékot meghaladó mértékben, 151,7 milliárd forintra nőtt 2023 novemberére a magyar lakosság hitelkártya-tartozása.

A 2023. évi összegekhez hasonló mértékű kártyatartozásokkal hónapokon keresztül utoljára 2014-ben bírtak a magyar háztartások, ám akkoriban a forgalomban lévő hitelkártyák száma még meghaladta az 1,41 millió darabot.

Idén szeptemberében a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint viszont 400 ezerrel kevesebb, 1,11 millió ilyen plasztikkártya volt csak forgalomban. Ennek köszönhetően az egy kártyára jutó hitelkártya-tartozás 2023-ban már stabilan 130 000 forint fölött volt. Az egy kártyára jutó tartozás növekedése értelemszerűen lepipálta a teljes tartozás bővülési ütemét, egész évben 10 százalék felett volt - csak a novemberi csökkenésnek köszönhetően szorult hajszállal ezen szint alá.

A másik fontos különbség az egy évtizedes adatokhoz képest, hogy a folyószámla jellegű hiteleken belül a hitelkártya-tartozások 2014-ben csak a teljes tartozás átlagosan 42 százalékát adták, idén azonban 100-ból 48-49 forint olyan tartozás, amit a türelmi idő letelte után nem törlesztettek az adósok.

A szakértő szerint ez veszélyesebb, mint a folyószámla-tartozások felfutása, mert míg a folyószámlahitel-tartozásokat a hónap során a számlákra érkező pénzek (fizetések) automatikusan törlesztik, addig a határidőre nem fizetett hitelkártya-tartozás csak akkor csökken, ha az ügyfél befizetést teljesít, addig hónapról-hónapra görgetve ketyeg a havi 2-3 százalékos hitelkamat.

A hitelkártya-tartozások esetében az ügyfelek hitelterhe az előző félév utolsó hónapjának első napján érvényes jegybanki alapkamat 39 százalékkal megnövelt értéke lehet, azaz az első hat hónapban akár 50,5 százalékkal is kamatozhatnak a hitelkártya-tartozások. A szakértő szerint a bankok ennek ellenére az elmúlt időszakban nem használták ki a jogszabály adta lehetőségeket, de a stabilan 25-35 százalékos éves kamatok sem számítanak alacsonynak.