Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter kedden a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorban arra kérte a várandósokat, hogy regisztráljanak a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon, majd vegyék fel a kapcsolatot a háziorvossal, aki megszervezi az oltásukat a kórházi oltóponton.

Fontos, hogy a várandósok a háziorvossal vegyék fel a kapcsolatot, mivel ő fogja megszervezni nekik az oltást - hangsúlyozta a miniszter. A várandósokat a Pfizer- és a Moderna-vakcinával oltják, és nagyon fontos az is, hogy aki igényli a vakcinát, regisztráljon.

Nová Katalin közölte, miután a szakmai állásfoglalás megszületett a várandósok oltásának lehetőségéről, soron kívül lehetővé teszik a kismamák biztonságos vakcinával történő beoltását.

A műsorban szó esett arról is, hogy megjelent a Magyar Közlönyben az 1-es típusú diabétesszel élő gyermekek és családjuk életkörülményeinek javításáról szóló rendelet. Novák Katalin ennek kapcsán azt közölte, minegy 3500-4000 olyan gyermek él Magyaraországon, aki 1-es típusú diabéteszben szenved. Az anyagcserezavar jól kezelhető, és a megfelelő mennyiségű inzulin beadása mellett szinte szövődménymentesen lehet élni vele - jegyezte meg.

Jelenleg az állami támogatással szinte ingyenesen tudják a cukorbeteg gyerekek igénybe venni a legmodernebb inzulinpumpát vagy azt a szenzort, ami folyamatosan figyeli a cukorszintjüket.

Az új szabályok értelmében a tanévkezdéstől a pedagógusok külön díjazást kaphatnak, ha 1-es típusú diabéteszes gyerek ellátásában vesznek részt. A nyári táborozások terén is bővíti a kormány a lehetőségeket, és a gyermekek iskolai, óvodai étkezésére is jobban odafigyelnek - mondta Novák Katalin.