A pénzügyőrök egy olyan, Szlovákiába tartó görög kamiont tereltek ki ellenőrzésre Gyulánál az autópályáról, ami az okmányok szerint cipőket szállított. Az autó rakterének átvizsgálásakor észrevették, hogy a felirat és márkajelzés nélküli lábbelikből épített „barikád” közepébe Nike védjegyes cipőket rejtettek el. A cipőkön található védjegyet megpróbálták manipulálni egy minta kiegészítéssel.

A járőröket azonban nem sikerült megtéveszteni a trükkökkel. A plusz kiegészítő dacára az áruk megbuktak az ellenőrzésen. A trükkös termékeket a védjegy tulajdonosának jogosulti képviselője is szemügyre vette, aki megállapította, hogy a cipők mindegyike gyenge minőségű hamisítvány, amelyeket engedély nélkül hoztak forgalomba.

A pénzügyőrök összesen 4.488 pár cipőt foglaltak le, amelyekkel közel 65 millió forint kárt okoztak a jogtulajdonosnak. Iparjogvédelmi jogok megsértése bűncselekmény miatt indítottak eljárást.

NAV kiemelt feladata, hogy kiszűrje a hamis termékeket a piacról, mert azok nemcsak a gazdaság szereplőinek okoznak jelentős károkat, hanem a vásárlókra nézve egészségügyi vagy minőségi kockázatot is jelenthetnek.

A hamis ruházati termékek vagy lábbelik esetében előfordul, hogy olyan vegyi anyagok kerülnek az emberi szervezettel kapcsolatba, amely akár az egészségre is ártalmas lehet.

Zugfőzdére csaptak le a NAV-osok

Több mint 25 ezer liter ismeretlen eredetű alkoholt foglaltak le egy családnál.

A részletekről ITT írtunk bővebben.