Újabb városképi seb gyógyul be a Budavári Palotanegyedben, az újjászülető Vöröskereszt-székház külső megjelenésében már idén az eredeti formáját fogja mutatni – tette közzé Facebook-bejegyzésben a Nemzeti Hauszmann Program. 

Az már a bokrétaünnep alkalmából kiderült, hogy a kivitelezést a Confector Kft., a szerkezetépítést pedig a Bayer Construct Zrt. végezte.

 

AZ ÉPÜLET EGYES RÉSZEIN MÁR LÁTHATÓVÁ VÁLTAK A HOMLOKZATI ORNAMENTIKÁK ÉS A KORLÁT ELEMEKET IS FELHELYEZTÉK A TERASZOK KÖRÉ.

A tetőzet is hamarosan elkészül, januárban a patinázott cinklemez fedést teszik fel a sarokkupolákra. Várhatóan a nyár folyamán végleges helyükre kerülnek az épület utolsó díszmű-bádogos elemei, a kupolákat díszítő groteszk fejdíszek. A Vöröskereszt-székház belső tereiben megkezdték a díszterem stukkóinak felhelyezését, melyek az eredeti tervek és archív fényképek alapján készültek.

A BUDAI VÁR A VILÁGHÁBORÚ ÉS AZ AZT KÖVETŐ IDŐSZAK DÖNTÉSEI MIATT VESZTETTE EL 1946-BAN AZ EREDETI ÉPÜLETET.

A tér délkeleti sarkán álló palota egészen a II. világháború végéig szerves része volt a Várnegyed látképének. A háborús belövések ellenére megmenthető lett volna, de a politika 1946-ban mégis a teljes lebontása mellett döntött, majd évtizedeken át elhanyagolt telek állt a helyén, amelyen igénytelen zsibvásár működött.

A Budavári Palotanegyed újabb része újult meg

Feléledt a pasa birodalma.
Részletek itt →

A Nemzeti Hauszmann Program részeként megújuló épület külső jegyeiben korhűen követi az eredetit, belsőépítészeti, épületgépészeti szempontból ugyanakkor a mai megoldásokat helyezi előtérbe.