A középkorban a mai Csikós-udvar környékét minden oldalról fal vette körül, ez terület a Budai Vár védelmi rendszerének részét képezte.

Ebben a falszorosban jött létre a török időkben az Újnegyed nevű városrész, amelynek végében Karakas Mehmed budai pasa 1620 körül emeltetett tornyot. Ennek a toronynak a felújítását fejezték most be.

A faragott kváderkövekből emelt, tizenkét szögletű ágyútorony még a 19. század végén is őrizte eredeti formáját. A második világháborút követően azonban ellentétes utat járt be, mint a Csikós-udvar többi épülete, hiszen a Főőrséget, a Stöckl-lépcsőt és a Lovardát a kommunizmusban ideológiai okokból elbontották, és a helyükön használaton kívüli, kavicsos rézsűt alakítottak ki.

A Nemzeti Hauszmann Program helyreállítása után újjászületik a Budavári Palotanegyed, mivel a rekonstruált épületek új kulturális helyszínekként várják a látogatókat.

A városrész századfordulós szépségét helyreállítjuk az elpusztult épületek visszaépítésével, ugyanakkor megőrizzük azokat a helyszíneket, amelyek új funkcióval tudják kiszolgálni a mai igényeket

– fogalmazott Sikota Krisztina, a Várkapitányság Nonprofit Zrt. vezérigazgató-helyettese.

Keleti hangulatot teremtettek

A torony új külsőt kapott, és belső terei is megújultak, kávézót is létesítettek. A Budavári Palotanegyed hetedik információs pontja is egyben. 

A torony mellett kialakított Török kertbe öt színben pompázó rózsabokrokat, a fügefákat, vadszőlőt, törpeorgonát és birsalmafát ültettek, ezek mellett mór stílusú díszszökőkút teremt itt keleti hangulatot.

Karakas pasa tornya a Szent György tér felől lépcsőn, a Palota út és a Csikós-udvar felől pedig lifttel is megközelíthető.

Kép: MTI Fotó, Kovács Tamás