A megszerzett tudást a távközlésben is lehet hasznosítani - mondta Bihari Péter, a BME  oktatási rektorhelyettese az InfoRádiónak.

Az űripar és az űrtechnológia korábban állami monopólium volt, mára azonban egyre több magánvállalkozás lát benne fantáziát és kihasználható erőforrást. Az űreszközök tervezése, építése, a világűrbe juttatása, ott mérések, kísérletek végzése – ez csak a képzés egyik iránya, ugyanis az űriparnak van jelentős földi vonatkozása is: a kiszolgáló létesítmények, a kapcsolattartó és kommunikációs eszközök tervezése, megvalósítása.

A leendő hallgatóik csatlakozhatnak a magyar űrprogramhoz is néhány év múlva. Az űrmérnök egy mesterképzési szak, tehát feltétele egy már meglévő diploma, lehetőleg műszaki vagy informatikai területről. Mivel most fog indulni a angol és magyar nyelvű szak, 20-50 fő körüli létszámot várnak  - tette hozzá Bihari Péter.

Az űrmérnökök el tudnak helyezkedni az űripari programoknál, de a képzettségük alkalmassá teszik őket arra is, hogy távközléssel, informatikával, speciális eszközök gyártásával is foglalkozzanak.