Bardóczi Sándor, Budapest főtájépítésze a hét elején posztolt arról, hogy valaki letörte a Blaha Lujza téri páfrányfenyőt. Ezzel pedig több mint 250 ezres kárt okozott a Blaha Lujza téri farongáló, aki azóta jelentkezett, és azt ígérte, hogy megtéríti a kárt – írja az Énbudapestem, a főváros hivatalos magazinja.

Bardóczi Sándor szerint egy földlabdával lehorgonyzott, többször iskolázott ginkgo fa ment tönkre a közelmúltban felújított és átadott Blaha Lujza téren, amelynek az ültetése nagyságrendileg 250 ezer forint. Ugyanakkor ehhez még hozzáadódik az előző, megrongált fa kiszedésének költsége.

Az önkormányzat nevében a hivatal intézkedik a rendőrségi feljelentésről, a BKK-val, a kivitelezővel és a Főkerttel közösen pedig igyekeznek minél előbb gondoskodni a fa pótlásáról.

2022. november 8-án kezdték el ültetni a fákat a Blaha Lujza téren a növénykazetták körüli térburkolatba. A legnagyobb növénykazettába 2021 őszén 19 új fát ültettek el, majd 2022 áprilisában 5 fa került a középső növénykazettába. A már meglévőkkel és az újakkal együtt 89 fa lett a téren.

Tegnap döbbenten adtam hírt arról, hogy valaki kitört egy frissen ültetett fát a Blaha Lujza téren. Ma váratlan pozitív fordulat történt az ügyben: az elkövető jelentkezett nálunk, megbánta tetteit és vállalta az új fa elültetésének költségeit. Tegnap még azt hittem, hogy ez az eset az emberi felelőtlenség szimbóluma lesz. A közösség ereje azonban sokkal erősebb, mint sokszor hinnénk. Legyen az új fa a megbocsájtás és újrakezdés jelképe! Legyen Budapest mindannyiunk közös otthona!

– osztotta meg hivatalos Facebook oldalán a legújabb fejleményeket Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere