A magyar vendégek szállásfoglalása 7,8 százalékkal, a vendégéjszakák száma 9,7 százalékkal marad el tavaly őszi időszakhoz képest – közölte a Szallas.hu. Jóval kisebb a különbség, mint nyáron, amikor 15 százalékkal csökkentek a foglalások és majdnem 18 százalékkal esett a vendégéjszakák száma. 2019-hez képest pedig ősszel 1,1 százalékkal több foglalást regisztrált a portál.

A szeptember kimondottan sikeres, de az őszi szünet és az október 23-ai hosszú hétvége iránt is folyamatosan élénkül a kereslet. Budapest, Eger és Gyula a legkeresettebb úti célok az őszi utazók körében – mondta Kelemen Lili a Szallas.hu sajtószóvivője.

Az őszi hónapok közül eddig szeptember vitte a foglalások közel kétharmadát, októberre szól jelenleg minden harmadik őszi foglalás.

Minden harmadik utazás egyéjszakás

A kétéjszakás tartózkodási idő eddig a legkeresettebb, tízből négy éjszaka két éjre szól. Az egyéjszakás utazások is gyakoriak, a foglalások harmada ilyen. Három éjszakára már csak a foglalások 16,4 százaléka szól, négy éjre pedig 6 százalék.

Az átlagos kosárérték 71 532 forint foglalásonként, egy főnek egy éjszaka átlagára pedig 12 695 forint.

Eddig minden ötödik foglalás esetében SZÉP-kártyás fizetést jelöltek meg az oldalon. Budapest, Eger és Gyula jelenleg a legkeresettebb települések, de PécsSzeged és Siófok is sorban követik őket. A toplistára még Hajdúszoboszló, Zalakaros és Nyíregyháza került fel a foglalási számok alapján.

Az őszi hónapokban minden harmadik foglalás hotelben történt – mondta Gonda Orsolya, a Szallas.hu sales csapatának vezetője. Az eredményekhez az üzleti utazók és a nyárias időjárás is hozzájárult.

A hoteleket követik az apartmanok 26 százalékkal, a vendégházak 22 százalékkal, majd a panziók 14 százalékkal végül az egyéb szállástípusok 5 százalékos részt képviselnek.

Sok szálloda átállt az all incusive-ra

Tavalyi év azonos időszakához képest nőtt a kereslet a vendégházak és az apartmanok iránt – magyarázta a szakértő. Míg előbbiek esetén 8 százalékkal több foglalást regisztráltak, utóbbinál pedig 6 százalékos növekedést.

A hotelek közül a két- és háromcsillagos kategórián kívül tavalyi évhez képest mindegyik kategóriában nőtt a foglalások száma. A top tíz keresésben megjelent a teljes ellátás is.

Már fokozódik az érdeklődés az október 23-ai hosszú hétvége és az őszi szünet iránt is. A hosszú hétvége az azt megelőző őszi hétvégéhez képest akár 30 százalékkal, egy átlagos őszi hétvégéhez képest pedig 20 százalékkal is több vendéget hozhat. 

Az őszi szünet esetén a tavaly leutazott foglalások számához képest jelenleg 2,4 százalékkal több foglalás áll bent. Főként a nagy, wellness-szálláshelyek iránt van kereslet. Addig még érkezhetnek ugyan be új foglalások, de lemondások is várhatóak.

Ugyanakkor tavaly ilyenkor 24 százalékkal több őszi szünetre szóló foglalás volt aktív az idei évhez képest.

Ennek oka részben az időszak sajátosságaiban keresendő. 2022-ben ugyan október 23-a nem hozott hosszú hétvégét, viszont november 1-je négynapos hosszú hétvége volt, ami ráadásul az őszi szünetbe is beleesett. Várhatóan idén is a szünetet megelőző héten csúcsosodik ki a kereslet az elmúlt évek tapasztalata alapján. Az őszi szünet sztárjai Eger, Gyula, Visegrád, Zalakaros és Pécs.