Mintegy egy hónap leforgása alatt az EXIM Magyarországhoz annyi kérelem érkezett be a magyar vállalatoktól, mely kimerítette a január 15-én újranyitott Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram 200 milliárd forint többletforrással megnövelt hitelprogram keretét.

A kérelmező vállalatok összesen 150 hitelkérelmet nyújtottak be.

A kiemelt érdeklődés miatt a hitelkérelmek befogadása szünetel, a már beérkezett igénylések elbírálása pedig folyamatban van – közölte az EXIM Magyarország.

A beruházásokat támogató Baross Gábor Hitelprogram igényléseinek összege 84 százalékban euró alapú hitelre szól.

Az eddigi kérelmekből 97 mintegy 135 milliárd forint értékű ügylet hagyott jóvá az EXIM, amelyeket teljes mértékben az EXIM refinanszírozó partnerein keresztül regisztráltak.

A jóváhagyott kérelmek

  • 36 százaléka a kis- és középvállalkozásoktól, 
  • míg ágazati megoszlás szempontjából 47,4 százalékuk a feldolgozóiparból származik legfőképp Budapestről, Pest-, Bács-Kiskun és Fejér vármegyéből.

Az energiaárak drasztikus emelkedésének és a magas kamat- és inflációs környezet negatív hatásainak ellensúlyozása érdekében döntött a kormány a népszerű hitelprogram 2024-es folytatásáról.

Az EXIM Magyarországon keresztül a hazai vállalatok a korábbinál is kedvezményesebb feltételek mellett, forintban akár 5 százalék, euróban akár 3 százalék kamatozású, maximum tízéves lejáratú hitelt igényelhetnek.

A hitelprogramra az élelmiszeripar, az építőipar, a telekommunikáció, a gyógyszergyártó szektor, a turizmus és vendéglátás, az autóipari beszállítók, valamint a logisztika területén működő vállalatok jelentkezhettek.

Beruházásösztönző hitelprogram célja

  • a nemzetközi versenyképesség növelése, 
  • a beszállítók technológiafejlesztése, 
  • valamint a fenntarthatósági beruházások révén a nemzetközi előírásoknak való megfelelőség biztosítása is.

A hitelprogram a megjelölt iparágakban működő vállalatok sikerességét növelő külföldi és hazai tőkebefektetések támogatására is lehetőséget nyújt.

A 200 milliárd forintos keret termelő és szolgáltató tevékenységhez kapcsolódó beruházásokra, külföldi kifektetésekre, továbbá logisztikai, szállítmányozási és termelőeszközök finanszírozására használható fel alacsony kamatozású forint- és euróhitelekkel, lízingkonstrukciókkal.