A lakossági számlacsomagok többsége továbbra is nulla forintos számlavezetési díjjal, az eddig megszokott feltételekkel vehető igénybe a Raiffeisennél áprilistól is – közölte a pénzintézet. Így átlagos használat mellett továbbra is akár teljesen díjmentesen bankolhatnak az ügyfelek.

Raiffeisennél a 2023-as átlagos fogyasztói árindex alatti mértékben, mindössze 10 százalékkal emelik meg az elektronikus csatornákon beadott és teljesült eseti átutalások díját, de ez is csak azokra az ügyfelekre vonatkozik, akiknek ezt a számlacsomagjuk nem biztosítja ingyenesen. A bankok többsége már bejelentette az áremelést, ezek mértékéről részletesen írtunk korábbi cikkünkben.

A leggyakrabban választott, kisvállalati „aktív” számlacsomagok esetében a számlavezetési díjakra egyáltalán nem alkalmaz a bank díjemelést, a csomagokban meghatározott forgalom vagy tranzakció darabszám elérése esetén pedig továbbra is eltekint a számlavezetési díj felszámításától.

A cél a digitalizáció

bank célja a digitális ügyintézés további erősítése és népszerűsítése, ezért a mobilalkalmazásban ma már szinte minden hétköznapi pénzügyi művelet elintézhető.

A bankkártyák esetében, egyes számlatermékeknél a december 31-ig történő igénylés esetén a bank elengedi az első éves és/vagy a kibocsátási díjat is, így a díjkorrekció hatása ezen a területen sem jelentkezik.

Nem változnak az idén februárban bevezetett, már havi 400 000 forint nettó jövedelemtől elérhető új Premium Banking számlák díjai sem, ezeknél a csomagoknál átlagos szintű használat esetén gyakorlatilag ingyenesek a banki tranzakciók, és számos más kedvezmény is elérhető. 

A fiatalok körében közkedvelt Yelloo számla esetén a 20 000 forint alatti, digitális csatornán indított forint tranzakciókat továbbra is díjmentesen biztosítja a Raiffeisen Bank.

Lesz nagyobb áremelés is

A fenti ajánlatokon kívüli, bankszámlavezetéshez és bankkártyákhoz kapcsolódó díjakat a bank a 2023. évre vonatkozó átlagos fogyasztói árindex 17,6 százalékos mértékével korrigálja április 1-től.

A papíralapú vagy telefonos megbízások megadásáról tehát egyre inkább érdemes lesz áttérni a digitális csatornákra, mivel azok díjai jóval alacsonyabb mértékben emelkednek, vagy díjmentesen csak a tranzakciós díj felszámításával, a Premium Banking számlák esetében megadott összeghatárig teljesen díjmentesen vehetőek igénybe.

Vizsgálja felül a bankszámláját!

Január végéig minden lakossági ügyfélnek meg kellett kapnia a díjkimutatást a számlavezető banktól a tavalyi bankszámla- és kártyaköltségekről, ezeket érdemes átnézni, ugyanis akár több tízezer forintot is meg tudunk spórolni egy költséghatékonyabb konstrukció választásával.

Korábbi elemzésünkben elolvashatja,