A vagyonos privátbanki ügyfelek után most már az egyszerű lakossági kliensekre is lesújt a kormány betétekre előírt kamatstop rendelete.

A jogszabály szerint a magánszemélyek 20 millió forintosnál nagyobb bankbetétjeire nem lehet a három hónapos diszkontkincstárjegyek (dkj) átlagos aukciós hozamánál magasabb kamatot fizetni.

Az intézkedés a látra szóló és a legfeljebb egyéves lejáratú lakossági betétekre vonatkozik, hosszabb futamidejű betétre és kisebb összegre elvileg fizethet nagyobb kamatot a bank.

Döntött a kormány a kamatstop meghosszabbításáról

A június végén lejáró betéti kamatstopot további három hónappal meghosszabbította a kormány. A kamatmaximalizálás csak a nagy összegű lakossági betétekre és az intézményi befektetők pénzére vonatkozik, a kisbefektetők viszont egyébként sem kapnak akkora kamatot, hogy beleütköznének a kamatplafonba. Bővebben>>>

Néhány bank előállt kamatozó ajánlatokkal

A napokban szeptember végéig meghosszabbított kamatsapkát azért vezette be a kormány, hogy megakadályozza az intézményi befektetők pénzének és a privátbanki ügyfelek megtakarításainak jegybanki betétben történő elhelyezését, de legalábbis csökkentse annak vonzerejét.

A bankok ugyanis a nagyobb – jellemzően több tíz- vagy inkább százmilliós – vagyonú magánügyfelek esetében felajánlották, hogy a betétjeiket a Magyar Nemzeti Bank (MNB) egynapos betéti tenderén elérhető kamaton kötik le. Ez tavaly ősszel még 18 százalékos volt, azóta két lépésben 16 százalékosra csökkent.

Ehhez a kamathoz az átlagos lakossági ügyfelek nem fértek hozzá, csak a kiemelt ügyfélkör. Vannak azonban bankok, amelyek számukra is előálltak két számjegyű kamatot kínáló lekötött betéti ajánlatokkal. Ezek közé tartoznak az alábbiak:

  • a Magyar Cetelem Bank,
  • a Gránit Bank,
  • a Magnet Bank,
  • és az Oberbank is.

A legutolsó, múlt heti dkj-aukción 10,14 százalékos átlaghozam alakult ki, emiatt ezeknek a hitelintézeteknek változtatniuk kell az ajánlataikon, vagyis az ezt meghaladó betéti kamatoknál 20 millió forintban kell maximálniuk a leköthető betéti összeget.

Július elseje a vízválasztó: áldások és csapások érik a pénzünket

Július 1. lett az új január 1. az idén. Szombattól él ugyanis számos változás, ami átszabja a pénzügyeinket. Szigorodnak a hiteligénylés feltételei, emelkedik a diákhitel kamata, csaknem megduplázódik a kamatjövedelmek adója, de harmadolják az alapszámla díját, és lehetővé válik az ingyenes bolti készpénzfelvétel. Bővebben>>>

Betétakciókat lebegtet az MNB

Miközben a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) jogszabályokkal igyekszik megakadályozni a megtakarítások magas kamatú jegybanki betétbe és kötvénybe áramlását, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) többször is hangsúlyozta: elégedetlen az alacsony betétkamatokkal, azt szeretné, ha a bankok többet fizetnének a lakossági megtakarításokra.

A nagybankoknál azonban a betéti kamatok jelenleg is nulla környékén járnak, a hivatalosan meghirdetett ajánlatokat nem érinti a kamatsapka, és a júliustól kivetett 13 százalékos szocho is csak jelképes mértében.

A 0-0,1 százalékos betétek kamata után minimális összeget tud csak elvonni az állam.

A betétgyűjtés korlátozása ugyanakkor a Bank360 szerint kockázatos lehet. A 2008-2009-es válságban a bankok likviditási problémákkal küzdöttek, aminek az lett az eredménye, hogy az akciós betétek kamata 14-15 százalékig emelkedett, óriási verseny folyt a lakossági megtakarításokért. 

Jelenleg a bankrendszer likviditási helyzete kiváló, de ha romlana a helyzet, és kamatmaximalizálással korlátozná az állam a betétgyűjtést, az nehezítené a bankok számára az ilyen problémák kezelését.

Nem aggódik a jegybank: a bankok úsznak a pénzben

A jegybank nem lát veszélyt a kormányrendeletben, és abban, hogy a dkj-hozamok csökkenése miatt mérsékelniük kell a kamatokat a bankoknak az érintett kör számára, ezért egyre kevésbé vonzóak a bankbetétek a nagyobb megtakarítással rendelkező lakossági ügyfelek számára.

A Magyar Nemzeti Bank kamatstatisztikái szerint a lakossági ügyfelek által újonnan lekötött betétjeinek a lekötött összeggel súlyozott átlagos kamatlába 2023. áprilisban 8,3 százalék volt. Ezt az átlagos értéket ugyanakkor a hónapon belüli többszöri és nagy összegű lekötések (sok esetben privátbanki ügyfelek lekötései) felfelé torzítják

– közölte a jegybank.

Elsősorban nem a lakossági ügyfeleket célozták

A lakossági ügyfelek nagy része messze a diszkont kincstárjegy aukciós átlaghozama alatti kamatot kap a bankjától a lekötött betétjeire, miközben a teljes lakossági betétállomány 80 százalékát kitevő látra szóló betétek átlagos kamatszintje mindössze 0,6 százalék volt áprilisban.

A kamatsapka a nagyobb betétösszegű lakossági ügyfelek mellett elsősorban az intézményi befektetőket célozta. A rendeletben érintett pénzügyi intézmények betétállományát az MNB rendszeresen nyomon követi, és a jogszabály bevezetése óta érdemi kiáramlás nem történt a hitelintézeti betéteiknél - tette hozzá az MNB.

Stabil a bankrendszer

A jegybanknál úgy látják, a bankrendszer likviditási és finanszírozási helyzete rendkívül stabil, és nem igényel szabályozói beavatkozást.

  • A likviditás nominális szintje 18 ezer milliárd forint körül alakult az elmúlt hónapokban,
  • a szektor likviditásfedezeti mutatója meghaladja a 150 százalékot (az elvárt 100 százalékhoz képest),
  • és a bankrendszer hitel-betét mutatója is alacsony, 74 százalék volt májusban.