„A Bajor Maximilian Rend Bajorország legmagasabb rangú kitüntetése, amelyet kiemelkedő tudományos és művészeti teljesítményért adományoznak, lényegében a mi Nobel-díjunk” – fogalmazott Markus Söder bajor miniszterelnök.

Krausz Ferenc, a München melletti Garchingban található Max Planck Kvantumoptikai Intézet igazgatója köszönetet mondott a kitüntetésért, illetve azokért a „kitűnő feltételekért, amelyeket Bajorország a vezető tudományos kutatások számára biztosít”.  

A Németországban élő magyar születésű fizikusnak tavaly ítélte oda a fizikai Nobel-díjat a Svéd Királyi Tudományos Akadémia Pierre Agostini és Anne L'Huillier francia fizikusokkal megosztva. A tudósok az elismerést az elektronok atomon belüli mozgásának vizsgálatát szolgáló attoszekundumos fényimpulzusokat előállító kísérleti módszereikért kapták.

A Bajor Maximilian Tudományos és Művészeti Rendet (Bayerische Maximiliansorden für Wissenschaft und Kunst) 1980-ban hozták létre annak a rendnek a nyomán, amelyet eredetileg II. Miksa alapított 1853-ban. Az elismerésnek egyszerre száz élő kitüntetettje lehet – számolt be róla az MTI.