Április 12-e fontos dátum az átalányadózók mára meglehetősen népes tábora számára, eddig kell ugyanis benyújtaniuk a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV) az adó- és járulékbevallásokat – hívja fel a figyelmet a Számlázz.hu.

2022 ősze után jelentősen nőtt a számuk, hiszen ekkor változtak meg a kisadózó vállalkozások tételes adójának (kata) szabályai, ekkor sok egyéni vállalkozó tért át az átalányadós adózási formára. A Számlázz.hu 700 ezres ügyfélkörének több mint 17 százaléka átalányadózó.

Adataik szerint mintegy 40 ezer vállalkozás lett 2022 októbere után átalányadózó. 2023-ban az átalányadózók 7,5 millió bizonylatot állítottak ki a fintech vállalat felületén több mint bruttó 600 milliárd forint értékben.

Közleményükben jelezték: ez a szám idén tovább nőhet.

A QUICK kutatásából kiderül, az egyéni vállalkozók nagyjából fele-fele arányban fő- és mellékállású (46,3 és 46,8 százalék) vállalkozó, 7 százalékuk pedig nyugdíjas.

Tavaly változott a bevallási kötelezettség

2023. január elsejétől változott az ’58-as (átalányadó) bevallás gyakorisága: a korábbi havi bevallást már negyedévente kell elkészíteni és benyújtani. Az ’58-as bevallás első két száma mindig az adott évet jelöli, így 2024-ben a 2458-as nyomtatvány az érvényes.

A bevallást kitöltését a www.onya.nav.gov.hu oldalon keresztül lehet megkezdeni az ügyfélkapus azonosítást követően.