Véget ért az árstop, a hatósági árazás alól felszabadult alap élelmiszereket augusztustól a beszerzési ár alapján árazzák be a kereskedők. Megnéztük, hogy a nagy láncoknál és a kisebb piaci szereplőknél hogyan változtak tegnapról mára a fogyasztói árak. Több helyütt olcsóbb lett a tojás és az étolaj, viszont emelkedett az ára a kristálycukornak, a lisztnek, a sertéscombnak, a csirkemellnek, és van, ahol például az UHT tej vagy a csirkeszárny ára – akcióval vagy anélkül – változatlan maradt. 

Immár a múlté a háborús inflációs sokk első hullámában, 2022 februárjától bevezetett árstop intézkedés a konkrétan meghatározott alapvető élelmiszereknél (cukor, étolaj, BL-55 finomliszt, sertéscomb, csirkemell, a csirkefarhát, -szárny, 2,8%-os UHT tej, tojás, burgonya). A kereskedők által finanszírozott hatósági árazással – becslések szerint – az elmúlt másfél évben a családok zsebében több mint ötszázmilliárd forint maradt a mindennapi bevásárlások során. 

Az infláció elleni széles pályás letámadás jegyében idén nyáron bevezetett, új intézkedések a korábbiaknál is szélesebb körben veszik fel a harcot az áremelésekkel szemben. Például az élelmiszerüzletekben hetente kötelező alkalmazni mintegy húszféle termékcsoportból szabadon választott egy-egy alapterméknél a legalább 15 százalékos akciót, amely a gyakorlatban több és változatosabb kedvezményes ajánlatot jelent a bolti kínálatban. 

A kötelező akciózás a tegnap még árstopos alapcikkeket is érinti hetente legalább két termék esetén a hat legnagyobb kereskedelmi szereplő üzleteiben, azért is, hogy hirtelen ne ugorjon az egekbe az érintett termékek fogyasztói ára. Emellett, a láncok szeptember végéig a beszerzési árnál nem adhatják drágábban az ex-árstopos élelmiszereket. 

A kereskedelmi szövetség jelzése szerint nem kell aggódni a vásárlóknak az árak elszabadulása miatt, csupán ezen alaptermékeknél nem a 2021 és 2022 őszén rögzített árakon, hanem a mostani beszerzési árak alapján határozzák meg a fogyasztói árakat, amelyek az év eleji inflációs csúcs után mostanra mérséklődtek. 

Megnéztük a legnagyobb piaci szereplőknél és a kisebb üzletekben: igaz-e, hogy nem kell tartani az ex-árstopos termékek drasztikus drágulásától. A Napi.hu kosarába kerültek az immár szabadáras alap élelmiszerek, amelyeket a valós idejű fogyasztói árakat tartalmazó árfigyelő rendszerben is ellenőriztünk.

Kiderült: hétfőről keddre egyes termékek ára alacsonyabb lett, de több alaptermék drágult tíz- vagy száz forintokkal az árstophoz képest, esetleg az áruk – akcióval vagy anélkül – egyelőre nem változott. Van olyan üzletlánc, ahol ma is az árstopos áron kaphatók az alapvető élelmiszerek, sőt, több árucikk olcsóbb lett.

Egyenárak az árstop utolsó leheletéig

Általánosságban megállapítható, hogy az áruházláncoknál az árstopos termékek árai több árucikknél szinte azonosak voltak az intézkedés kivezetése előtti napon is, néhány terméknél volt megfigyelhető kisebb eltérés. 

Az árstopos élelmiszerek legalacsonyabb, 2023. július 31.-i árai, lánconként: 

Kép: Napi.hu

Megélénkült a kereslet

A lapunknak név nélkül nyilatkozó alkalmazottak egy-egy áruházban elmondták, hogy az árstop kivezetése előtti héten érezhető volt bizonyos termékek iránti kereslet növekedése, főleg az elmúlt hétvégi bevásárlásoknál. Például a szokásosnál jobban betáraztak a vásárlók lisztből, cukorból, étolajból és tartós tejből, illetve több helyütt jobban fogytak azok a hústermékek is, amelyek még rögzített áron voltak kaphatók a hétfői zárásig. 

– Akadt, aki több kilogrammnyi csirkemellel távozott, de sokan vettek a tálcás sertéscombból, tojásból is – mondta az egyik bolti alkalmazott ott, ahol nem volt korlátozva az árstopos termékek megvásárolható mennyisége. Emlékezetes, a legtöbb üzletláncnál már hónapokkal ezelőtt elrendelték, hogy a hatósági áras alapanyagokból csak korlátozott mennyiséget lehet egyszerre megvenni – ezek a feliratok viszont eltűntek augusztus elsejére a boltokból. 

Az ugyanakkor megfigyelhető volt egyes üzletekben július 31-én délután, hogy némely árstopos termékből nagyon kevés vagy már egyáltalán nem volt a polcokon, pultokban – például több helyütt nem találtuk a kínálatban a legolcsóbb UHT tejet, tojást, étolajat, csirkemellet.   

Felszabadulás után: nyomott árakra virradtak a vásárlók

Dolgos estéjük, éjszakájuk volt a kiskereskedőknek a hétfői zárás után, kedd reggelre ugyanis át kellett árazzák az árstop alól felszabadult alap élelmiszereket a polcokon és a pénztárakban is. 

Ahogy arra előzetesen számítani lehetett, az árak alakulása máris változatosabbá tette a piaci versenyt, és több helyen – hogy ne riasszák el a vevőket, illetve, mert kötelező – akciós lett néhány ex-árstopos élelmiszer. 

A kormány sem bízta a véletlenre az árstop utáni időket: az egymilliárd forintnál nagyobb árbevételű cégeknél elrendelték, hogy augusztustól két hónapig beszerzési áron kell adni az érintett termékeket, amelyek közül kettőt hetente a kötelező, 15 százalékos akcióval kell árusítani. 

A keddi nyitás utáni órában az alkalmazottak nem érzékeltek a szokásosnál nagyobb érdeklődést a felkeresett láncok üzleteiben, de immár tény, hogy egyre tudatosabbak a vásárlók: kivárják, figyelik az új árak alakulását. A tapasztalt boltosok szerint vélhetően kell még egy-két hét, vagy akár egy hónap is, mire meg lehet saccolni, hogy az árstop utáni, átmeneti időkben miként alakul a kereslet az érintett árukörben. 

Az viszont már egyre inkább látható, hogy mivel az eddiginél több terméket érintenek a kötelező akciók, a kereslet is összetettebb, és mivel a láncok üzleteiben eltérőek az ajánlatok, a vásárlók összességében többféle olyan alap élelmiszert tesznek a kosarukba, amelyek ára éppen kedvezményes. Vagyis, az eddigi tapasztalatok alapján beválni látszik a piaci korlátozás fellazítása, illetve kiszélesítése, amelynek célja az infláció letörésén túl a fogyasztás élénkítése.

Van, ami olcsóbb, de több minden drágult

Az augusztus elsejei nyitás után az ex-árstopos termékek legalacsonyabb árai így álltak a láncoknál:

Kép: Napi.hu

Az árváltozásokban az figyelhető meg, hogy van, ahol duplájára nőtt a kristálycukor ára, de mindenütt megdrágult, míg a búzafinomliszt is többe kerül, de még kétszáz forint alatt maradt a kilónkénti ára.

Az árstop kezdetén nem egyszer hiánycikként jelentkező napraforgó étolaj több láncnál olcsóbb lett mostanra, míg az import vagy saját márkás UHT tejek ára pár forintot ingadozhat vagy van, ahol változatlan maradhat a jövőben. A húsok ára emelkedett még látványosabban, nem egy helyen kétezer forint fölé kúszott a legalacsonyabb kilónkénti ár, bár van, ahol akciósan továbbra is kevesebbet kell érte fizetni. A tojás viszont jellemzően olcsóbb lett a láncoknál vagy a nagyobb méretet adják kedvezőbb áron.

A németországi Penny szerint fizessen a vásárló a környezetterhelésért is

A Penny német szupermarketlánc hétfőtől pótdíjat számít fel a környezeti károkért az üzleteiben kínált kilenc termék fogyasztói áraiban, egy olyan, egy hétig tartó kampányban, amellyel a klímavédelemre kívánják felhívni a figyelmet. A bécsi kolbász például hétfőn az eddigi 3,19 euró helyett 6,01 euróba került a lánc mintegy 2150 üzletében, ami 94 százalékos áremeléssel ér fel. A Kronen Zeitung gyűjtése szerint a mozzarella ára 89 centről 1,55 euróra, a gyümölcsjoghurt ára 1,19 euróról 1,56 euróra ugrott az üzletekben, ahol ezen a héten 2,49 euró helyett 4,84 euróba kerül egy 300 grammos kiszerelésű Maasdam sajt. A megszokott árakhoz képest jelentős emelésekbe – figyelemfelhívó jelleggel – olyan költségeket is belekalkulált a cég, amelyek a mezőgazdaság éghajlatkárosító hatásaihoz (talajszennyezés, növényvédő szerek használata) köthetők. – Úgy látjuk, sok vásárlónk szenved a tartósan magas élelmiszeráraktól. Ennek ellenére szembe kell néznünk azzal a kellemetlen üzenettel, hogy élelmiszereink árai, amelyek az ellátási lánc mentén felmerülnek, nem tükrözik a környezetvédelmi költségeket – idézte a lap Stefan Görgens, a Penny menedzsere szavait. Mint mondta, a tejtermékek és a húsok környezetterhelése lényegesen nagyobb, a tisztán növényi alapú termékek esetében pedig a legalacsonyabb, ezért a jövő héten egy vegán szelet mindössze öt százalékkal kerül majd többe a boltjaikban. A drágább termékek árusításából származó többletbevételt a Penny az alpesi családi gazdaságok védelmét szolgáló projektre fordítja. 

A kisebb piaci szereplők is felveszik a versenyt

Megnéztük az árakat olyan, kisebb élelmiszerüzletekben is, amelyek nem tartoznak a hat legnagyobb áruházlánchoz és ily módon például nem kötelező szerepelniük a versenyt átláthatóvá tevő árfigyelő rendszerben.

Egy fővárosi peremkerületi, közepes méretű Reál-üzletben és egy kisebb Coop-boltban jártunk, ahol előző nap az alapélelmiszerekből már hiányzott a polcról az olcsóbb liszt és a cukor, emellett az UHT-tejből is mindkét helyen 549 forintnál kezdődött a termékek ára. A Reál-üzlet húspultjában a csirkehúsból hétfőn csak szárny volt kapható 1199 forint/kg áron, de mellette volt többféle sertéshús, például csülök, tarja akciósan,1699 forintért. A tojást mindkét üzletben 789, illetve 849 forintos áron kínálták dobozonként. 

Kedd reggel – az árstop utáni első napon – akciós lett a csirkecomb és a csirkemell is a Reál egységében, mindkettőt 1599 forintért lehetett kapni kilogrammonként, emellett előkerültek a saját márkás lisztek (249 forintért), míg az étolajból 729 forintba került a legolcsóbban kapható, import termék. 

A Coop üzletben 398 forintért forintért kínálták a kristálycukor csomagját, a Reálban akciósan hétfőhöz képest nem változott az ára (279 forint). Eközben megugrott az akciós tejtermékek száma: például a Reálban a friss, hűtőpultos tejekre hirdettek nagyobb árengedményeket, amelyek így közel annyiért voltak kaphatók (249 Ft/liter), mint az árstopos időkben a láncoknál kínált UHT tejek. 

Az M-es méretű tyúktojás ára csak a Reálban tartotta magát kedden (789 forint), cserébe viszont a zöldségekre kerültek jelentősebb akciók, például a lecsópaprikát 599 forintért adták kilónként, míg az újburgonya 249-ért volt kapható. Az előző nap még árstopos sertéscombból frissen került a pultokba, amelyért a Reál üzletében 1899 forintot, a Coop-boltban 1990 forintot kértek kilogrammonként. 

(Thurzó Katalin)