Az MNB 2023-ban több mint 175 ezer darab érmét adott el, ami minden előzetes várakozást felülmúlt, csakhogy az évnek még nincs vége, és az MNB társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatója, Hergár Eszter azt mondta az InfoRádióban, hogy becsléseik szerint december végéig elérhetik a 180 ezres darabszámot. 

ÖSSZESEN 16 TEMATIKÁBAN BOCSÁTOTTAK KI EMLÉKÉRMÉKET, 29 KÜLÖNFÉLE KIVITELBEN.

 A 175 ezer darab értékesített érméből

  • 500 színarany,
  • csaknem 53 ezer ezüst,
  • mintegy 122 ezer pedig színesfém volt.

Sláger a nemesfém

Egyre többen vásárolnak nemesfémeket, érméket, és az MNB társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatója úgy látja, hogy 

körvonalazódni látszik egy fiatalabb generáció is a vevőkörben.

Sőt, megfigyelése szerint egyre nagyobb teret nyer az online értékesítés, aminek az aránya 5 és 10 százalék között volt az elmúlt években, idén viszont meghaladta a 30 százalékot. 

EZ AZT JELENTI, HOGY MAJDNEM MINDEN HARMADIK ÉRMÉT NEM A HAGYOMÁNYOS, BOLTI ÚTON ADTAK EL, HANEM AZ INTERNETEN RENDELTÉK MEG A VEVŐK, AMI JELENTŐS ELMOZDULÁST JELENT.

Párnaciha helyett

A vevők jelentős része befektetési célból vásárol érmét, hiszen több példa is alátámasztja, hogy az eladási ár és a másodpiaci ár között rendkívül nagy a különbség. Hergár Eszter egy konkrét esetet is megemlített: 

AZ MNB MAGYAR VIZSLA-SOROZATÁNÁL A 10 EZRES PÉLDÁNYSZÁMBAN KIADOTT ÉRMÉK KIBOCSÁTÁSI ÁRA 2000 FORINT VOLT, ÉS EZEK MOST 60 EZER FORINTOT ÉRNEK A MÁSODPIACI ÉRTÉKESÍTÉSNÉL.

Biztos befektetés

Megéri aranyérméket is vásárolni, amiknek ára többek közt az aranytőzsdei árjegyzéstől, a ritkaságtól, illetve a kibocsátott példányszámtól függ. 

AZ ARANYÉRMÉK ÁTLAGOS ÉRTÉKE DOLLÁRBAN MOST 8,2 SZÁZALÉKKAL MAGASABB A KIBOCSÁTÁS IDŐPONTJÁHOZ KÉPEST.

Úgy tűnik tehát, hogy biztos befektetés mellett dönt az, aki ilyen célból vesz aranyérmét – vélekedik az MNB társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatója, Hergár Eszter.