Tovább nőttek a lakbérek 2024 februárjában: januárhoz képest országosan 1, Budapesten pedig 1,1 százalékos volt az emelkedés. Éves szinten 11,6 és 11,3 százalékos drágulás következett be a KSH-ingatlan.com lakbérindex eredményei szerint.

Idén februárban lélektani határt lépett át az albérletpiac, mert a 2015-ös szinthez képest megduplázódtak az országos bérleti díjak a KSH-ingatlan.com lakbérindex alapján. Budapesten ennél kisebb ütemű volt a drágulás, mert a fővárosban a 2015-höz képest 90 százalékkal kerülnek többe az albérletek. Ennek legfőbb oka, hogy Budapesten már eleve magasabb szintről indultak el felfelé a bérleti díjak

– mondta a februári adatokról Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője, aki szerint az albérletek drágulása elsősorban azzal magyarázható, hogy a bérek és keresetek jelentősen emelkedtek, a tulajdonosok pedig erre reagálnak a legérzékenyebben.

Balogh László a februári 1 százalékos emelkedésről elmondta, hogy a drágulás folyamatosan lassul: januárban országosan még másfél, Budapesten pedig közel két százalékos volt a havi növekedés üteme. Tavaly februárban pedig még 20 százalékos volt az éves drágulás mértéke, ami mostanra 11 százalékra mérséklődött.

Március elején Budapesten az átlagos lakbér 250 ezer forintot tett ki. A legnagyobb kínálattal rendelkező városrészek közül a XI. és XIII. kerületben 240 és 250 ezer forint, a II.-ban 335 ezer forint, míg a IX.-ben 235 ezer forintért lehet kibérelni a lakóingatlanokat havonta.

Négy olyan kerület (X., XV., XX., XXI.) van, ahol 200 ezer forint alatt maradnak az átlagos lakbérek, itt 170-192 ezer forint a jellemző.

A legdrágább megyeszékhelynek Székesfehérvár számít 210 ezer forintos összeggel, ezt követi Debrecen 200 ezer forinttal. A drágább nagyvárosok közé sorolható még Győr, Veszprém és Tatabánya, ahol 150-180 ezer forintért kínálják a kiadó lakásokat. Miskolcon 100 ezer forint az átlagos lakbér, amivel az egyik legolcsóbb egyetemvárosnak számít az országban.