Július elsejétől a mostani háromezer forintról ezer forintra csökkenek a minden banknál kötelezően rendelkezésre bocsátandó alapszámlák számlavezetési díjai.

  • Az alapszámla havidíja eddig az előző év utolsó napján érvényes minimálbér 1,5 százaléka volt,
  • július 1-től ez a minimálbér 0,5 százalékára csökken – így lesz ezer forint.

A bankoknak ilyen csomagot kötelező biztosítaniuk, ettől csak lefelé térhetnek el (árban és szolgáltatásban egyaránt) az alapcsomagoknál. A havidíj egyébként tartalmazza a számlavezetési díjat és az éves kártyadíjat is. Ezeknek kötelezően tartalmazniuk kell a következő szolgáltatásokat:

  • havonta két darab, összesen legfeljebb 150 ezer forint értékű ingyenes készpénzfelvételi lehetőség bármely magyarországi ATM-ből, vagy legfeljebb egy 50 ezer forint értékű készpénzfelvétel saját bankfióki pénztárban,
  • összesen maximum 100 ezer forint értékig négy esetei vagy rendszeres átutalási megbízást lehet indítani,
  • korlátlan számú és összegű bankkártyás vásárlás és készpénzbefizetés,
  • forintban történő beszedés.

Mint minden bankszámlacsomagnak, ennek is lehetnek egyéb díjai. Ilyen például a bankkártya pótlásának, letiltásának és egyéb (fenti felsorolásban nem szereplő) tranzakciók díjai.

Az alapszámla nyitásának két fontos feltétele van, ezekre mindenképp érdemes odafigyelni.

  • Egyrészt ha valaki alapszámlára szeretne váltani, akkor előtte meg kell szüntetnie a meglévő számláját.
  • Másrészt folyószámla-hitelkeret sem kapcsolódhat ehhez a számlatípushoz, ha valakinek erre szüksége van, akkor drágább csomagot kell választani.

Hét éve vezették be

A hazai bankokat egy teljesen új, szociális indíttatású alapszámla termék létrehozására kötelezte egy kormányrendelet 2016 szeptemberében. Az akkori rendeletről ITT olvashat részletesen. A szabályt az uniós irányelveknek való megfelelés miatt vezették be, célja pedig az volt, hogy azok is tudjanak bankszámlát vezetni, akik korábban nem engedhették meg maguknak, az akkori adatok alapján ugyanis itthon kb. minden ötödik ember nem rendelkezett bankszámlával. Az EFISZ felmérése szerint ma már a magyarok 89 százaléka rendelkezik bankszámlával.

A bevezetéskor nem mindenkinek érte meg a „fapados” számla, ugyanis a 2016-os bevezetéskor az Erste Banknak volt ingyenes számlája, bár feltétel volt, hogy legalább 150 ezer forint érkezzen rá minden hónapban. Ma már az ilyen számla nagyon ritka.

Az új szabály szerint a törvényi maximum az előző évi bruttó minimálbér 5 százaléka. Ez jelenleg 1 000 forint (harmada a korábbi 3 ezernek), 2024-ben pedig – ha nem változik a minimálbér – 1 160 forint lesz.

Kinek ajánlott az alapszámla? Elsősorban azoknak, akik eddig nem rendelkeztek bankszámlával, illetve, akik díjcsökkentés céljából szeretnének bankot vagy bankszámlát váltani.

Mikor nyithat alapszámlát? Ha jogszerűen tartózkodik Magyarországon, illetve nem rendelkezik bankszámlával, sőt ha rendelkezik, akkor elegendő nyilatkozni arról, hogy felmondja azt meghatározott időn belül.

Mutatjuk, hol mennyiért bankolhat

Az új alapszámla-díjrendszer forradalmat okozhat a többi számla esetében, hiszen a bankoknak érdekük lesz, hogy eltérítsék az ügyfeleket az alapszámlától, ez pedig csak vonzó és az ügyfelek számára hasznos szolgáltatásokat, az alapszámlával összevethető áron kínáló csomagáras konstrukciókkal lesz megoldható. 

Közben a bankok sorra teszik közzé az alapszámlák július elsejétől hatályos ügyfeleknek kedvező változását. Az OTP, az MBH, a K&H, a Raiffesisen és az Unicredit is közölte az új árakat.

A legolcsóbb az OTP lehet. A legnagyobb magyar bank ugyanis az alapszámlára havi 587 forintos havi díjat hirdetett meg. Ráadásul a havi 4 darabos átutalási megbízásokra vonatkozó korlátozástól a bank visszavonásig eltekint, ez is nagy könnyítés a leendő ügyfeleknek.

2022, 2023/12023/2
CIB 1 332 Ft 1 000 Ft
Erste 3 000 Ft 1 000 Ft
K&H 3 000 Ft 1 000 Ft
MBH 2 511 Ft 1 000 Ft
OTP 1 566 Ft 587 Ft
Unicredit 1 745 Ft 1 000 Ft
Raiffeisen 3 000 Ft 1 000 Ft
Forrás: Napi.hu gyűjtés

 

Az OTP-n kívül az összes nagyobb bank a törvényi maximumot határozta meg az alapszámlák havi számlavezetési díjaként, hiszen ők sem akarnak veszíteni az ügyleteken. Kérdés persze, hogy emiatt nem-e történhet az, hogy sokan inkább az OTP kedvezőbb havi díjú számlacsomagját választják?

Jobb, ha odafigyel: nem fizet a bank, ha ellopják a pénzét

Az ellopott pénzek több mint fele a magánszemélyek zsebének fájt. Erre figyeljen, ha nem akar így járni.