Nem szeretnénk, hogy vegyianyag-elosztóközpont létesüljön Soroksáron – írja Facebook-oldalán a soroksári polgármester, Bese Ferenc. Közölte azt is, hogy amíg ő a kerület polgármestere, addig az elosztóközpont nem fog megépülni. Mindeközben a fővárosi önkormányzat lapja, az Énbudapestem arról ír, hogy a kormány változtatási tilalmat rendelne el a kiszemelt területen.

A napokban derült ki, hogy Kína vasúton Magyarországra szállítaná az Európába szánt veszélyes vegyianyag-termelésének jelentős részét, hogy itt létrehozott elosztóközpontokból lássák el a kontinens akkumulátorgyárait és más ipari üzemeit – írja a budapesti portál a Direkt36-ra hivatkozva. Arról is írnak, hogy „a kormány támogatja az egyelőre nem nyilvános, de előrehaladott állapotban lévő terveket”. 

A portál belső kormányzati anyagokra hivatkozva ismertette a terveket, amely szerint a dokumentumok két helyszínt is megjelölnek a vegyianyagelosztó központjának helyszínéül: 

  • az ország keleti határán fekvő Záhony vasúti átrakodóhelyét;
  • valamint a Budapesten már régóta működő, BILK terminál néven ismert logisztikai létesítményt.

A Direkt36 szerint a magyar–ukrán határon fekvő Záhony az orosz–ukrán háború miatt logisztikailag problémássá vált, ugyanis az ukrán vasúthálózat jelentős károkat szenvedett, és csak a fegyveres konfliktus utáni helyreállítást követően volna értelme ide tervezni egy ilyen létesítményt, ezért a logikus következtetés az, hogy a magyar kormány a soroksári központ megépítését fogja támogatni.

Karácsony Gergely főpolgármester a cikk megjelenése után a Fővárosi Közgyűlés elé vitte a témát, és az általa benyújtott előterjesztést – amely szerint a BILK terminál melletti mezőgazdasági területet nem engedik átminősíteni úgy, hogy azon később raktározási tevékenységet végezhessenek – a közgyűlés 28 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül, egyhangúlag megszavazta, azaz mondott nemet a vegyianyagelosztó-központra.

Bese Ferenc szintén a közgyűlésen jelezte, hogy szerinte nem lehet elvenni Soroksár jogát arra, hogy saját hatáskörben lépjen, vagyis változtatási tilalmat rendeljen el a területre. A soroksári polgármester kezdeményezésére ehhez kezdett most aláírásgyűjtésbe a kerület.

Nagyon nem örülnek a katódgyárnak: újabb képviselők mondtak le Ácson

Az építtető cég szerint az üzem nem lesz káros az egészségre, ráadásul óriási adóbevételt jelent majd a településnek, mégis egymás után állnak fel az ácsi képviselők.