Az inflációs környezetben logikusan felértékelődik a megtakarítások szerepe: az első hét hónapban a bankbetétek állománya csökkent, az értékpapírállomány nagymértékben növekedett. Az OTP Banknál ugyanez a helyzet, a befektetések közül a kötvényalapok különösen népszerűek voltak. Kétségtelen, hogy ez döntően a szocho júliusi bevezetése előtt volt, amikor a befektetőkben tudatosodott, hogy még adóemelés előtt megejthetik befektetéseik.

Növekvő megtakarítási hajlandóság

A tavalyi öngondoskodási kutatásból is látszott már, hogy növekszik a lakosság körében a megtakarítások, befektetések fontosságának szerepe. A befektetők egyaránt keresik az akár kis tételekkel, folyamatos befizetésekkel elérhető befektetési termékeket, ugyanakkor egyre tudatosabban megvizsgálják a különféle lehetőségeket, mint például az adókedvezmény.

Nyáron az OTP bevezette a Persely elnevezésű szolgáltatást: ide bármekkora megtakarított összegeket be lehet fizetni, és nem a hosszú távú megtakarítás a cél, hanem, hogy rövidtávon likvid megtakarítása képződjön az ügyfeleknek, amely rugalmasan felhasználható. Itt nem a hozam nagy, hisz látra szóló kamatot fizetnek: a lényeg, hogy az ügyfelek megkezdjék a takarékoskodást rövid távú céljaikra (utazás, karácsonyi ajándékvásárlás stb.) A perselyek megnevezhetők, annak alapján, hogy mire gyűjt az ügyfél. 

Adómentes megtakarítási lehetőség

Gyorsan nő emellett a tartós befektetési számla jelentősége is, ami nem véletlen: a szocho megjelenése, az fizetendő adó alapos megnövekedése miatt felértékelődött ez a megtakarítási forma, hisz ezáltal az adók 3 éves megtakarítással részlegesen, 5 éves megtakarítással teljesen elkerülhetők. Ehhez igazodva indította el két befektetései termék értékesítését az OTP: 5 éves lejáratúak, igazodva az adómentességhez, és eleve TBSZ számlán lehet jegyezni.

Kockázat nélküli többlethozam lehetősége

Rövidebb távokon nehezebb a helyzet, hisz elkerülhetetlen a magas adó, de az Optima alapok ennek ellenére népszerűek, főleg a tőke-, és hozamvédett alapok. A befektetéseknek persze kedveztek a magasabb kamatok, ráadásul az olyan hozamvédett alapoknál, melyek részvénybefektetésekkel is foglalkoznak, kockázat nélkül keletkezhet többlethozam.

Persze ahhoz, hogy a hozamgarancia biztosítható legyen, az eszközök nagyjából 80 százalékát kamatozó eszközökbe helyezik, a részvény-, vagy akár részvényindex befektetések opciós formában történnek, vagyis ha megvalósul a várt nagy árfolyammozgás, a magasabb hozam jelentkezik, ha nem, akkor az opció árára korlátozódik a veszteség, illetve költség az alapnál.

Fenntarthatóság

Korunkban a fenntarthatóság kérdése is megkerülhetetlen, így kibocsátották az OTP Ökotrend alapot, amely október 27-éig jegyezhető és három éves lejáratú. Így tartós befektetési számlára helyezve 3 év után már igénybe vehető adókedvezmény. Az alapot azoknak a befektetőknek ajánlják, akik olyan vállalatok részvényeinek teljesítményéből szeretnének profitálni, amelyek a zöld átmenet iparágágában tevékenykednek. Az alap tőke-, és hozamvédett, a mögöttes befektetés kedvező teljesítménye esetén lejáratkor az alapkezelő a rögzített hozamon felüli többlethozam kifizetésére nem szab felső korlátot, az teljes egészében az ügyfelet illeti meg.