A miniszterelnök szóvivője közleményében kiemeli, hogy "az elmúlt időszak nemzetközi gazdasági fejleményei azt bizonyítják, hogy az Európai Unió még éveken keresztül egy elhúzódó pénzügyi-gazdasági válsággal küzdő övezet lesz".

"Magyarországnak ebben a nemzetközi gazdasági környezetben kell sikeresnek lennie. Az elhúzódó válságot alapvetően az okozza, hogy az országok jelentős része nem tudja megállítani államadósságának növekedését" - vélekedik Szijjártó Péter.

"Magyarország ezzel szemben az idei évben elkezdte csökkenteni államadósságát és a közeljövőben is tesz lépéseket az államadósság további csökkentése érdekében. Az euróválság magyarországi hatásainak kivédése érdekében tartjuk a költségvetés tervezett, 2,5 százalékos hiányát, gazdaságpolitikai döntéseinkkel az európai uniós átlag fölé emeljük gazdasági növekedésünket és végrehajtjuk az Otthonvédelmi Akciótervet az elmúlt években szabadjára engedett, féktelen hitelezési gyakorlat miatt nehéz helyzetbe került devizahiteles családok helyzetének rendezése érdekében" - olvasható a közleményben.

"A költségvetési tervezési munkák során ezeket a sarokpontokat teljesítjük az adósság legyőzése érdekében. Ha ugyanis mi nem győzzük le az adósságot, az adósság győz le minket" - teszi hozzá.