Nem lesz érdemi hatással a karácsony előtti bevásárlásokra, hogy a Lidl után a második élelmiszerkereskedelmi cég döntött úgy: beáll a sorba, és idén a dolgozói érdekeit helyezi előtérbe a haszonnal szemben. Mindenki előre meg tudja tervezni a vásárlásait, míg a munkavállalók üdvözlik a könnyítést – mondta Economx-nak Bubenkó Csaba annak kapcsán, hogy szerdán újabb üzletlánc jelentette be: csatlakozik a szenteste napján zárva maradó, kiskereskedelmi vállalatok sorához.

A Spar szerdán közölte, hogy néhány kivétellel boltjaik is zárva lesznek december 24-én, a mintegy 14 ezer alkalmazottjuk karácsonyi ünnepekre való nyugodt, békés felkészülése érdekében. Egyedül a bevásárlóközpontokban lévő SPAR és City SPAR, valamint az INTERSPAR áruházak maradnak nyitva a karácsony előtti napon, ám azok is csak 12 óráig.

Még nyitva az ajtó a láncok előtt

A kiskereskedelemben dolgozók megbecsülése érdekében indított társadalmi kezdeményezést a CÖF-Civil Összefogás Közhasznú Alapítvánnyal közösen jegyző Egyenlő.hu elnöke lapunknak kiemelte: tiszteletreméltó a december 24-ét célzó üzletzárással kapcsolatos, mostanra megmutatkozó többségi szolidaritás, amelynek kapcsán a munkavállalók nevében köszönetét fejezi ki a cégeknek. Az elsőként fellépő Lidl után eddig a Rossmann, a Penny, a Mountex, az OBI, a Praktiker, a Jysk, az Ikea, az XXXLutz, a Diego és a Libri láncok csatlakoztak az ünnepnapi kampányhoz.

Bubenkó Csaba felhívta a figyelmet, hogy az ajtó még mindig nyitva áll, más kereskedelmi vállalatok is dönthetnek úgy az elkövetkező napokban, hogy zárva maradnak szenteste, amely – az eddigi tapasztalatok alapján – a dolgozóik körében osztatlan sikert aratna, és mint mondta, a vásárlók szolidaritását is kiérdemelné.

A vásárló is értékeli az odafigyelést

A szakszervezethez érkezett visszajelzések szerint ugyanis a többség egyetért a kezdeményezéssel, nem csak az utolsó pillanatos ajándékvásárlás, hanem az élelmiszerbeszerzések tekintetében is.

Azok az üzletláncok, amelyek szenteste napján lemondanak a bevételeikről és azt a néhány órát átengedik a dolgozóiknak, hogy a családjukkal minőségi időt tölthessenek, azt fejezik ki a táradalomnak és a versenytársaknak, hogy megbecsülik a dolgozóikat, azokat, akik egész évben megfeszített tempóban szolgálják az üzleti érdekeiket – fejtette ki.

Hozzátette: a Lidl csatlakozása után a többi szereplő egy ideig hezitált, de már látszik, hogy egyre inkább felismerik: nem jó irány, ha azt számolgatják, mekkora előnyre tehetnek szert, ha boltjaik nyitva maradnak december 24-én.

Ez üdvözlendő paradigmaváltás, és vissza fog köszönni a későbbiekben a dolgozók lojalitása, illetve a vásárlók elismerése által – jegyezte meg az Egyenlő.hu elnöke, aki szerint az emberek nagy része szívesebben hagyja olyan üzletben a pénzét, ahol érezhető, hogy a bevételen kívül számítanak a családok, az emberi értékek is.

Mint mondta, amiatt is fontos áttörés az évek óta szorgalmazott szentestei pihenőnap a kereskedelemben, ahol munkaerőhiány van, mert egyre inkább felértékelődik a foglalkoztatottak körében a béren kívüli juttatások szerepe, a 24-i boltzár pedig előzékeny, figyelemreméltó gesztus a munkáltatóktól.