Joe Biden amerikai elnök kedden a Fehér Házban fogadja Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, miközben az Ukrajnának nyújtandó segélyről szóló tárgyalások továbbra is akadoznak a kongresszusban. „Az ukrán vezető látogatása alá fogja támasztani Washington rendíthetetlen elkötelezettségét Ukrajna népének támogatása mellett, amely megvédi magát Oroszország brutális inváziójával szemben” – közölte Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház sajtótitkára az X-en.

Zelenszkij kedd reggel közvetlenül is beszélni fog a szenátus vezetőségének egyik tanácsadója szerint a szenátorokkal, ami döntő esélyt jelent számára, hogy megpróbálja meggyőzni a szenátorokat, hogy még az év vége előtt küldjenek neki segélyt. A szenátorok kétpárti csoportja azon fáradozik, hogy véglegesítsenek egy megállapodást a határbiztonság szigorításáról, cserébe több ukrajnai finanszírozásért. A kamara a tervek szerint a hét végén szünetre vonul – írja a Politico.

Az ukrán elnök várhatóan Mike Johnson képviselőházi elnökkel is beszélni fog. A Fehér Ház politikai elemzői megfigyelték, hogy az Ukrajna iránti támogatottság érezhetően megugrik, miután a háborúban jelentős fejlemény adódik, vagy amelyben Zelenszkij érintett, és így a háború ismét a címlapokra kerül.

Új lendületet kaphat Kijev támogatása

Zelenszkij washingtoni látogatása ismét nyomást gyakorolhat a Republikánus Pártra – mondta egy magas rangú fehér házi tisztviselő. Ez arra is késztetheti a mainstream republikánusokat, hogy lépjenek fel a vezetéssel és azokkal szemben, akik a pártjukban most vonakodnak Ukrajna támogatásától. A Fehér Ház tanácsadói szerint a republikánusok közül még mindig többen támogatják Kijev megsegítését, és egy Zelenszkij-látogatás közvetlenül karácsony előtt új lendületet adhat ennek.

A washingtoni út azután jött össze, hogy Zelenszkij úgy döntött, részt vesz Argentína új elnökének vasárnapi beiktatásán. Az ukrán elnök videóüzenetben számolt be a magyar miniszterelnökkel folytatott beszélgetéséről. Lényegre törő egyeztetést folytatott Orbán Viktorral Javier Milei argentin elnök beiktatásán – erről beszélt az X-re feltöltött videóüzenetében az ukrán elnök. Az ukrán elnök a videóban azt is elárulta, hogy az új argentin elnökkel is tárgyalt, valamint Emmanuel Macron francia elnökkel és Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével is beszélt a közös ügyekről.