Zelenszkij ukrán elnök felesége a The Economistnak elmondta, nem szeretné, ha férjét újabb ciklusra elnökké választanák. 

Az interjút még szeptemberben készítette Zanny Minton Beddoes, a lap főszerkesztője, ám ez a podcast-változat csak most lett elérhető. 

A meduza.io által idézett beszélgetésből kiderül, hogy az ukrán vezető felesége bízik abban, hogy Ukrajna megnyeri az Oroszországgal vívott háborút. Emellett abban is, hogy a háború lezárultával a család újra együtt lehet, ám a férjével ki kell találniuk, hogyan éljenek tovább.

„Nyaralunk, és elmegyünk valahova. Bárhová, de együtt. Csak mi négyen. Utána gondolkozunk azon, hogy mi – ő és én – mit teszünk,

mivel nem akarom, hogy elnök legyen a következő vagy a következő két ciklusban...Valószínűleg valami másban kell gondolkoznunk.

Korábban, egy másik interjúban Olena Zelenszka arról beszélt, hogy az invázió kezdete óta  gyakorlatilag nem is látták egymást a férjével, nem is élnek együtt. 

Az ukrán alkotmány alapján a következő parlamenti választásokat Ukrajnában 2023 őszén, az elnökválasztást pedig 2024 márciusában kellene megtartani. Más kérdés, hogy a jogszabályok ezt kizárják hadiállapot idején. 

Az AP-nek nyilatkozó Volodimir Zelenszkij elnök ettől függetlenül kijelentette, hogy kész megtartani elnökválasztást, ám az ukránok többsége szerinte „veszélyesnek és értelmetlennek” tartaná.

A KIIS közvéleménykutató október végén publikálta annak a felmérésnek az eredményét, amely szerint az ukránok túlnyomó többsége úgy gondolja, hogy a háború befejezése után kell országos választásokat tartani, ám most nem ez a legfontosabb. 

Az interjúban azt is kérdezték, hogy

meddig bírja még egy háborúban álló ország vezetőjeként:

Szavakkal nem lehet leírni, milyen nehéz ez a munka – mondta, de el sem tudja elképzelni, hogy elhagyja a posztot.

– Őszintén szólva, ezt nem tehetem meg – mondta. „Ez nagyon igazságtalan, helytelen és határozottan demotiváló lenne”.