A háborúval kapcsolatos ügyeket próbált előmozdítani Volodimir Zelenszkij a davosi Világgazdasági Fórumon. Az ukrán elnök többek közt azt kérte, hogy a világ bankjai által lefoglalt orosz milliárdok egy részét Ukrajna újjáépítésére fordítsák. Az említett bankokban mintegy 350 milliárd dollár értékű orosz vagyont zároltak – írja az Euronews

Nagy-Britannia támogatja az elképzelést, David Cameron brit külügyminiszter igyekszik nyomást gyakorolni más nyugati kormányokra, hogy ők is egyetértsenek vele.

„Már befagyasztottuk ezeket az eszközöket, a kérdés az, hogy mit tegyünk ezután? Azt hiszem, van egy jogi érv, egy erkölcsi érv és egy politikai érv is. Amikor Vlagyimir Putyin orosz elnök elindította az Ukrajna elleni illegális inváziót, a világ megváltozott, ezért nekünk is változnunk kell. Fel kell ismernünk, hogy egy veszélyesebb és bizonytalanabb világban élünk, ezért fel kell készülnünk egy innovatív gondolkodásmódra azzal kapcsolatban, hogy hogyan használjuk fel az említett erőforrásokat Ukrajna megsegítésére” – jelentette ki David Cameron.

A szabályszegésért fizetni kell 

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter úgy fogalmazott, hogy a befagyasztott vagyonra van szükségük, nem befagyott konfliktusra. 

A továbblépés módja az, hogy világos üzenetet küldjünk mindenkinek a világon, hogy ha meg meri szegni a szabályokat, azért fizetnie kell.

– fejtette ki Dmitro Kuleba.

Az orosz külügyminisztérium szóvivője, Marija Zaharova a múlt héten 21. századi kalózkodásnak nevezte a 300 milliárd dollárnyi befagyasztott orosz vagyon elkobzására, valamint az Ukrajna újjáépítésének elősegítése érdekében tett amerikai javaslatot.

Ukrajnának egyértelműen szüksége van pénzre, többek közt a mezőgazdaságot, az energiát, vagy a közlekedési infrastruktúrát ért hatalmas károk miatt, ennek ellenére egyes bankárok tartanak az orosz eszközök elkobzására vonatkozó tervtől. 

Zöld utat adnának egyes hitelminősítők az orosz vagyon elkobzásához

Az orosz külügyminisztérium „21. századi kalózkodásnak" nevezte a tervet, hogy külföldi eszközeit Ukrajna újjáépítésének a finanszírozására kobozzák el a nyugati országok.