Az úgynevezett soft saving, azaz puha megtakarítás lényege, hogy kevesebbet pénzt teszünk félre a jövőbe, a jelenre pedig többet fordítunk.

Az Intuit Prosperity Index tanulmánya szerint a Z generáció ebben az új trendben, amelynek lényege szerint „a puha megtakarítás a puha élet válasza a pénzügyekre″.

A jelentés úgy fogalmaz, hogy a laza életmód olyan, amely a kényelmet és a kevés stresszt helyezi előtérbe, valamint a személyes fejlődést és a mentális jólétet – írja a CNBC.

A jelentés kiemeli, hogy a fiatalabb generációk kiegyensúlyozottabban tesznek félre az eljövendő évekre tekintettel, miközben a többletjövedelmük egy részét arra fordítják, hogy most élvezzék az életet.

A korábbi évtizedekhez képest a Z generáció, azaz az 1997 után születettek, sokkal lazábban állnak hozzá a befektetéseikhez és a pénzügyeikhez.

A jelentés megjegyzi, hogy a fiatalabb befektetők inkább a személyes nézeteiket tükröző dolgokba fektetik a pénzüket.

További érdekesség, hogy érzelmi kapcsolatot keresnek a márkákkal és a szakemberekkel, akikkel kapcsolatba lépnek.

felmérés alapján a fiatalabb munkavállalók ki akarnak törni pénzügyi korlátaikból. Négyből három Z-generációs inkább jobb életminőséget szeretne, mint több pénzt.

Az idő pénz, de nem a perselyben

Az Egyesült Államok Gazdasági Elemzési Hivatala szerint az amerikaiak 2023-ban kevesebbet takarítanak meg. A személyes megtakarítási ráta augusztusban jelentősen alacsonyabb, 3,9 százalék volt, szemben az elmúlt évtized 8,51 százalékos átlagával. Mindez a Trading Economics 1959-ig visszanyúló adataiból derül ki.

Ryan Viktorin, a Fidelity Investments pénzügyi szolgáltató vállalat pénzügyi tanácsadó alelnöke szerint a személyes megtakarítások csökkenésének egyik oka a koronavírus-világjárványból való kilábalás.

Mint mondta, az elmúlt két-három évben a világjárvány idején jóval kevesebbet költöttek az amerikaiak, most azonban az elvesztegetett idő pótlása gyanánt várhatóan jóval többet fognak.

A szakértők ugyanakkor megjegyzik, hogy az infláció megnehezíti az emberek számára, hogy a kiadásaikat vagy a megtakarításaikat fedezzék.

Nem lesznek nyugodt nyugdíjas évek

Ugyanakkor bármennyire is tűnik úgy, hogy a fiatalság a carpe diem szerint él, valójában egy súlyos félelem is meghúzódik a trend mögött: a Blackrock jelentése szerint 2023-ban a munkavállalók mindössze 53 százaléka gondolja úgy, hogy jó úton halad afelé, hogy a kívánt életmóddal vonuljon nyugdíjba.

Az ezzel kapcsolatos bizalmatlanságokat a nyugdíjjövedelem hiánya, a piaci volatilitás miatti aggodalmak, és a magas infláció okozzák.

Ráadásul a Z-generációs munkavállalók esetében háromból ketten bizonytalanok abban, hogy valaha is lesz elég pénzük ahhoz, hogy nyugdíjba vonulhassanak. 41 százalékuk, és az Y-generációsok 44 százaléka jóval nagyobb valószínűséggel vállalnának munkát a nyugdíjas éveiben.