William Burns, a CIA igazgatója arra figyelmeztette csütörtökön az amerikai törvényhozókat, hogy amennyiben most nem hagyják jóvá az Ukrajnának szánt milliárdos katonai segélyeket, akkor Kijev az év végére elveszítheti a háborút.

A katonai segítségnyújtásból adódó lendülettel, mind gyakorlatilag, mind pszichológiailag az ukránok teljes mértékben képesek kitartani 2024-ig, és keresztülhúzni Putyin arrogáns nézetét, miszerint az idő az ő oldalán áll. Azonban ha ez nem megy át a kongresszuson, akkor a kép sokkal borzalmasabb. Nagyon is fennáll annak a veszélye, hogy 2024 végére az ukránok veszíthetnek a csatatéren, vagy legalábbis Putyint olyan helyzetbe hozhatják, ahol lényegében ő diktálhatja a politikai rendezés feltételeit

 – vázolta a CIA vezetője a Politico beszámolója szerint.

Burns szerint nem csak Ukrajna sorsáról van szó, hanem arról is, hogy az Egyesült Államok szövetségesei és ellenségei is megértik-e a megbízhatóságukat és eltökéltségüket.

Ez az eddigi legerősebb figyelmeztetés egy magas rangú kormányzati tisztviselőtől a háború állásával kapcsolatban, miközben Kijevben attól tartanak, hogy egy nyáron fenyegető orosz offenzíva legyűrheti az ukrán hadsereget.

Mike Johnson képviselőházi elnök szerdán mutatta be a régóta várt külföldi segélycsomagját, amelyhez most igyekszik megszerezni a szükséges szavazatokat. Joe Biden elnök kijelentette, hogy határozottan támogatja a Johnson által kiadott törvényjavaslatokat.  

Zelenszkij ennek nem fog örülni: Ukrajna nem Izrael - mondta ki a Fehér Ház

Az Egyesült Államok nem fog beavatkozni Oroszország ukrajnai háborújába, és nem lő le légi célpontokat, ahogyan Izraelben tette.