Egyértelműen a ChatGPT került (49.490.406 oldalletöltés) az első helyre, ez a szócikk vezeti a Wikipédia 25 leginkább látogatott webhelyének listáját 2023-ban. Bár maga a ChatGPT és az OpenAI alig egy éve került be a köztudatba, az angol nyelvű oldalt közel 50 millió felhasználó látogatta.

Anuska Alikhan, a Wikipédia kommunikációs vezetője szerint ironikus, hogy emberek milliói látogatják annak a chatbotnak a szócikkét, amelynek fejlesztéséhez épp az enciklopédiát használták – írja az Euronews.

A második helyre a 2023-as haláleseteket listázó szócikk (42 millió oldalletöltés) került, amely általában minden évben dobogós. Sokan kerestek rá például a Jóbarátok sorozatból ismert Matthew Perry, illetve Elvis Presley lánya, az énekes-dalszerző Lisa Marie Presley Wikipédia oldalára.

Szintén népszerű volt J. Robert Oppenheimer atomfizikus, valamint a nyáron róla megjelent életrajzi film szócikke is. A Barbie-film a 13. helyen végzett.

A 25 legkeresettebb szócikk között van Elon Musk, Taylor Swift, valamint az orosz-ukrán háború is.

Wikipédia angol nyelvű változata több mint 84 milliárd megtekintést ért el ebben az évben. A legtöbben az Egyesült Államokból (33,2 milliárd), az Egyesült Királyságból (9 milliárd), illetve Indiából (48 milliárd) böngésztek. Az enciklopédia mögött álló Wikimedia Foundation ezt a listát a november 28-i adatok alapján készítette el, 2024. január 3-án frissíti majd az egész éves adatokat.

(Gyurka Eszter)

 

 

 

„Véletlenül” elfogadtak egy ChatGPT által írt törvényt

Komoly felháborodást váltott ki, amikor a brazíliai Porto Allegre város vezetői megtudták, hogy az általuk elfogadott törvényt valójában az OpenAI népszerű chatbotja írta.
Bővebben--->