Nem jelent közvetlen veszélyt Oroszország „csillagháborús terve” a Fehér Ház szerint. Az Euronews értesülései szerint a napokban a Képviselőház hírszerzéssel foglalkozó bizottságának elnöke, Mike Turner állt elő azzal, hogy komoly nemzetbiztonsági veszély leselkedik az Egyesült Államokra az orosz űrfegyverkezés miatt. A Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője szerint azonban ez nincs így.

Ez nem egy működő képesség, amelyet már bevetettek. És bár Oroszország törekvése erre a képességre aggasztó, senki biztonságát nem fenyegeti közvetlen veszély. Nem egy olyan fegyverről beszélünk, amelyet emberi lények megtámadására lehetne használni itt a Földön. Ennek ellenére odafigyelünk

– mondta John Kirby.

Az igazi aggodalmat az keltette, hogy az első értesülések valamilyen atomfegyverről szóltak. A szakértők szerint azonban valószínűtlen, hogy Oroszország nukleáris töltetek űrbe juttatásával próbálkozik. Inkább arról lehet szó, hogy olyan, atomenergiával működő fegyvert fejleszt, amely valamilyen módszerrel képes működésképtelenné tenni az űrben keringő műholdakat.