A 36 éves férfi a repülőtéri biztonságiak szerint a moldovai látogatásának indokaként azt jelölte meg, hogy meglátogassa a szakadár Dnyeszter Menti Köztársaságban élő barátját. A további vizsgálatok során kiderült, hogy a „barát” a repülőtér közelében várakozott, és megpróbálta félrevezetni a biztonsági hatóságokat azzal, hogy tagadta kapcsolatát az utazóval.

Mint ahogy az Ukrajinszka Pravda beszámolt, a leszerelt Wagner-zsoldostól végül megtagadták az engedélyt a Moldovába való belépésre a jelenlegi biztonsági protokollok szerint, mivel az esetet magas kockázatúnak minősítették. Repülővel visszaszállították abba az államba, ahonnan érkezett.

Oroszország magához csatolná a szakadár köztársaságot? 

A Dnyeszter Menti Köztársaság a Szovjetunió szétesése utáni polgárháborúban orosz segítséggel szakadt el a volt szovjet tagköztársaság Moldovától, azóta több száz orosz „békefenntartó” állomásozik a régióban. A szakadár köztársaság nemrég azzal a kéréssel fordult Moszkvához, hogy nyújtson nekik védelmet Moldovával szemben. Moldova a saját területének tekinti a Dnyeszteren túli régiót.

Moldova Maia Sandu 2020-as elnökké választása óta Nyugat-barát fordulatot vett, Moszkva azóta próbálja destabilizálni az országot.

Oroszország egyik célja lehet a Dnyeszter Menti Köztársaság annektálása, vagy akár egész Moldova megszállása, de ez csak akkor lenne lehetséges, ha sikerülne meghódítaniuk Ukrajna Odessza megyéjét.

Nem tudni, hogy a volt Wagner-zsoldos miért utazott Moldovába, de már hónapok óta érkeznek arról hírszerzési beszámolók, hogy Oroszország puccsot szervezne az országban, illetve hogy magához csatolná a szakadár köztársaságot – írja a Portfolio.