Kínai turisták egy csoportja a hideg csatornába zuhant Velencében, amikor a gondola felborult, miután nem tettek eleget annak a felszólításnak, hogy hagyják abba a szelfizést, és üljenek le. A gondolás, aki egy trükkös manőverrel próbálkozott, amikor a Szent Márk tér közelében lévő híd alatt navigálta a hajót, szintén a vízben kötött ki, mielőtt utasai kimentésére sietett – írja a The Guardian.

A helyi sajtó beszámolói szerint a Kínából érkező csoport éppen a gondola körül forgolódott és szelfiket készített a lagúnaváros híres nevezetességeinek hátterében, amikor az eset történt, amelyet videóra rögzítettek és széles körben megosztottak az interneten.

A gondolás híd alatti manővere a fedélzeten lévő súly maximális egyensúlyát igényelte volna, de az utasok figyelmen kívül hagyták a parancsát, hogy üljenek le, ehelyett továbbra is állva fotózkodtak, így a hajó felborult.

A Venezia Non è Disneyland (Velence nem Disneyland) Instagram-oldalán – amelyet velencei fiatalok hoztak létre a városban tartózkodó turisták baleseteinek megörökítésére – közzétett bejegyzés szerint a csoportot biztonságba helyezték, és a közeli La Fenice színházban meleg fogadtatásban részesítették.

2020-ban a velencei gondolások szövetsége csökkentette a hajók kapacitását, a „túlsúlyos turistacsoportok” megnövekedett terhére hivatkozva.

A város csatornáin klasszikus túrát kínáló „gondola da nolón” hatról öt főre csökkentették a limitet, míg a „gondola da paradán”, a főként a Canal Grande átkelésére használt hajókon 14-ről 12-re apadt a maximális létszám.

Való igaz, hogy a 10-15 évvel ezelőttihez képest a turisták egy kicsit többet nyomnak súlyban

– mondta a Guardiannek Andrea Balbi, a velencei gondolások szövetségének elnöke.

Jövőre már itt is belépődíjat vezetnek be

2022-ben egy amerikai turista könnyebb sérüléseket szenvedett, miután beleesett a Vezúv kráterébe, amikor megpróbálta visszaszerezni a telefonját, amely egy szelfi készítése közben kicsúszott a kezéből.

Velencében jelenleg 430 engedélyezett gondola van, akik váltott műszakban dolgoznak a turisták kiszolgálása érdekében. A szakma gyakran apáról fiúra száll. Jelenleg csak egy női gondolásnak van engedélye. Jövőre Velence belépődíjat vezet be a városba kirándulók számára a túlzott turizmus elleni küzdelem miatt.