A vádiratot a Varsó-Belváros kerületi bírósághoz továbbították. A feltételezetten hamis tanúvallomás több mint ötven dokumentumot, köztük Walesa által a kommunista lengyel belbiztonsági szolgálatnak (SB) 1970 decemberében aláírt együttműködési nyilatkozatot érinti – mondta el csütörtökön Szymon Banna a varsói kerületi ügyészség szóvivője a Rzeczpospolita lengyel napilapnak, amelyről az MTI is hírt adott.

Felidézte: Walesa az ellene 2017-ben indított büntetőjogi eljárás során tagadta, hogy az őt terhelő iratokat – köztük az SB-nek írt jelentéseket, valamint nyugtákat – aláírta, kivéve egy, kézzel írt, jegyzeteket és aláírást tartalmazó dokumentumot, amely esetében "nagyon valószínűnek" nevezte, hogy ő a szerzője.

Az ügyészség viszont "átfogó és egyértelmű szakértői vélemény alapján" megállapította, hogy az iratokat Walesa írta alá, ezért hamis tanúzással vádolták meg – közölte Banna.

Walesa 1992-ben a PAP hírügynökségnek adott egyik nyilatkozatban beismerte ügynökmúltját, azóta viszont mindig tagadta ezt. A hamis tanúzás Lengyelországban három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

A Walesával szembeni büntetőjogi eljárást a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézetének (IPN) ügyészi tagozata kezdeményezte 2017-ben. Az IPN eredetileg 2016-ban éppen Walesa kezdeményezésére indított nyomozást, amely során megvizsgálták, hogy az SB tisztviselői anyagi haszonszerzés céljából meghamisították-e az egykori munkásvezér együttműködését bizonyító, 2016 elején megtalált dokumentumokat.