Az amerikai kormány betiltotta a Kaspersky nevű orosz víruskereső szoftvert. A részletes vizsgálat arra a következtetésre jutott, hogy ez az egyetlen módja a nemzetbiztonsági aggályok orvoslásának – közölte a Kereskedelmi Minisztérium. A cég tagadja a vádakat, és jogi lépéseket tesz.

Július 20-tól betiltják a Kaspersky szoftverek üzleti és fogyasztói értékesítését az Egyesült Államokban. Szeptember 29-től a Kaspersky nem telepíthet frissítéseket – ez nagyrészt használhatatlanná tenné a szoftvert az új fenyegetésekkel szemben. Ettől kezdve a továbbértékesítés is tilos. Az átmeneti időszaknak időt kell hagynia az ügyfeleknek, hogy más szolgáltatóra váltsanak – írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

A Kaspersky jogi lépéseket jelentett be

A tilalom oka az orosz kormány kibertámadási képességei és a Kaspersky tevékenységeinek befolyásolási képessége. A cég szoftvere képes olyan információkat gyűjteni amerikai cégektől és állampolgároktól, amelyekkel az orosz kormány visszaélhet – figyelmeztetett a hivatal. 

A fogyasztókat és a vállalatokat azonban nem sújtják szankciók, ha továbbra is használják a Kaspersky szoftvert.

Első reakcióként a Kaspersky jogi lépéseket jelentett be az üzlete védelme érdekében. Úgy gondolják, hogy a döntés „a jelenlegi geopolitikai légkör és elméleti aggályok alapján” született, nem pedig a vállalat szoftverjeinek és szolgáltatásainak elemzése okán. 

A Kaspersky nem vesz részt olyan tevékenységekben, amelyek veszélyeztetik az Egyesült Államok nemzetbiztonságát

– áll az X online platformon közzétett közleményükben.

A Kaspersky, egykor nemzetközileg elismert PC-biztonsági vállalat, évek óta nehéz időszakát éli Nyugaton. Németországban a Szövetségi Információbiztonsági Hivatal is óva intett a szoftver használatától. Az Egyesült Államokban 2017 óta tilos a kormányzati eszközökre történő telepítés.