Az Európai Bizottság elnöke igen markáns tervekkel hozakodott elő az EP védelempolitikával kapcsolatos vitáján. 

Von der Leyen szerint szerint bár a haderőfejlesztések jó irányt vettek az uniós tagállamokban, ugyanakkor még volna hova fejlődni.

A bizottság elnöke arról is beszélt, hogy öt éven belül megtöbbszörözné az európai védelmi ipar kapacitását, hogy az új generációs hadieszközök nagy volumenű gyártására is képes legyen – írja az Index.

Az EB vezetője arra is kitért, hogy szerinte engedélyezni kellene a tagállamoknak, hogy állami szinten támogassák védelmi iparukat, továbbá könnyíteni kellene annak lehetőségét, hogy a közös uniós alapból finanszírozzák ezt.

Bejelentette továbbá, hogy a jövő héten mutatja be az Európai Védelmi Beruházási Tervet (EDIP), annak elkészítője, Thierry Breton biztos.

Ennek apropóján a bizottság a jövőben elősegítené a közös uniós lőszer- és eszközbeszerzést, hasonlóan ahhoz, ahogy a koronavírus elleni vakcinák és a gázbeszerzés rendszere működött.

Tavaly novemberben jelentette ki Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, hogy meg kell állapítani az európai védelmi kapacitások gyenge pontjait.

Februárban indul az EU vörös-tengeri missziója

Josep Borrell külügyi és biztonságpolitikai főképviselő szerint ez egy tisztán védelmi jellegű művelet, amelynek célja a hajók védelme a támadásoktól.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább--->