A Gázai övezetben 2360 gyerek vesztette életét és több mint 5300 sebesült meg az izraeli légicsapásokban – jelentette be az UNICEF. Adele Hodr, a szervezet közel-keleti és észak-afrikai irodavezetője megdöbbentőnek nevezte az áldozatok és a sebesültek magas számát, és leszögezte:

a gázai helyzet növekvő szégyenfolt az emberiség lelkiismeretén.

A Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet fegyveresei október 7-én meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, betörtek az ország déli részébe, és

 

  • több mint 1400 embert meggyilkoltak;
  • további mintegy háromezret megsebesítettek;
  • valamint mintegy 200 embert elraboltak és túszként tartanak fogva;
  • az izraeli válaszcsapásokban azóta már 5791 ember halt meg a Gázai övezetben az ottani egészségügyi hatóságok tájékoztatása szerint.

 

Az UNICEF részéről kiemelték, hogy a térségben élők súlyos ivóvízhiánnyal is küzdenek, amely elsősorban a gyerekekre lehet veszélyes, hozzátéve, hogy a 2,3 milliós Gázai övezet lakosságának mintegy fele kiskorú.

A szervezet egyúttal felszólította a szemben álló feleket, hogy tartsanak tűzszünetet, egyezzenek meg a humanitárius segélyszállítmányok beengedéséről és minden túszt engedjenek szabadon.

(via MTI)

Elindult a segély, enyhülhetnek az embertelen állapotok Gázában

Megnyitották a rafahi határátkelőt a humanitárius segélyszállítmányok előtt. Üzemanyagot nem kapnak, mert félő, hogy a Hamász kezébe kerül. Bővebben >>>