A magas költségvetési hiány miatt szerdán fegyelmi lépéseket javasolt Magyarország és hat másik uniós ország ellen az Európai Bizottság , de csak novemberben fogja bejelenteni a csökkentés határidejét.

Az unió végrehajtó szerve hazánk mellett Belgiumot, Franciaországot, Olaszországot, Máltát, Lengyelországot és Szlovákiát jelölte meg – írja a Reuters.

A magas deficit elsősorban a COVID-válságnak és a 2022-es ukrajnai orosz inváziót követő energiaár-krízisnek köszönhető.

Újraindult túlzott deficit 

A koronavírus-járvány miatt az EU 2020-tól felfüggesztette, azonban idén –  figyelembe véve magas adósságállományt – a Tanács és az EP megreformált formában ismét bevezette a túlzottdeficit-eljárást. Azon tagállamokkal szemben, melyek:

  • Adóssága magasabb a bruttó nemzeti össztermékük (GDP) 90 százaléknál, átlagosan évi egy százalékot kell belőle faragniuk 
  • 60 és 90 százalék között fél százalékot kell visszanyesni
  • A GDP-hez képest három százaléknál nagyobb államháztartási hiányt növekedés idején másfélre kellene leszorítani

A bizottság kiemelte figyelmet fordít az unió második legnagyobb gazdasága: Franciaország költségvetési deficitjére. Tavaly a bruttó hazai termék 5,5%-a volt a francia hiány, ami idén várhatóan 5,3 százalékra mérséklődik,  jóval meghaladva a GDP 3 százalékában meghatározott uniós hiánykorlátot.

A Bizottság egy hétéves ütemtervet javasol Párizsnak az adósság csökkenő pályára állítására.

Szorult helyzetben az Orbán-kormány

Idén négy hónap alatt túlteljesítette az egész éves hiánycélt a magyar kormány. Az államháztartás központi alrendszerének április végi helyzetéről szóló jelentése 2 597,5 milliárd forintnyi deficitről számolt be, szemben az eredeti: egész évre 2 514,8 milliárddal számoló hiánytervvel. 

A Pénzügyminisztérium (PM) szerint a kedvezőtlen külső gazdasági hatásokkal miatt nem tudták tartani a hiánycélt.

Az idénre eredetileg tervezett  2,9 százalékos GDP-arányos deficit 4,5, majd 6,7 százalékra módosult. 

A PM még jövőre is 3,7 százalékos hiánnyal számol, csak 2026-ra szorítaná le három százalék alá a GDP-arányos deficitet.