Az Európai Parlament (EP) és a tagállami kormányokat összefogó Tanács (ET) megállapodott az úgynevezett vészfékrendszer alkalmazási körének kiterjesztéséről.

Eddig a baromfira, a tojásra és a cukorra, idéntől viszont már zabra, kukoricára, hántolt gabonafélékre és mézre is vonatkozik az az előírás, hogy a vámmentesség csak az előző két év importjának átlagáig tart. A határérték feletti rész vámköteles.

További szigorítás, hogy az Európai Bizottság (EB) az eddigi 21 nap helyett 14 napon belül intézkedhet a vészfékrendszer beindításáról.

Az EB sürgős lépéseket tehet, és minden általa szükségesnek ítélt intézkedést elrendelhet, ha az ukrán import miatt jelentős zavarok lépnek fel az uniós piacon vagy egy vagy több uniós ország piacán.

Az EP közleménye szerint újabb egy évre, 2025. június 5-ig meghosszabbítják az EU-ba irányuló ukrán mezőgazdasági export importvámainak és kvótáinak ideiglenes felfüggesztését, ezzel támogatva Ukrajnát az Oroszország folytatódó agressziós háborúban.

A következő lépésként az EP képviselőinek és  ET-nek is el kell fogadni a megállapodástervezet.

Az Ukrajna agráriumát terhelő EU-s vámokat az ország ellen 2022-ben megindított orosz támadás miatt függesztették fel. Az országot az EU az intézkedéssel abban akarta segíteni, hogy az orosz tengeri blokád ellenére is eljuttathassa terményeit a világpiacra. Az olcsón megtermelt ukrán gabona jó része azonban nem az eredeti célországokba (afrikai és közel-keleti államokba) került, hanem az EU-ba, ahol dömpingáron a tagállamokban adták el. Tavaly májusban 2024. június 6-ig hosszabbították meg újra a vámmentességet.