A már két éve tartó az orosz–ukrán háborúnak még nem látszik a vége, ha azonban az ukrának nem kapnak támogatást, akkor egy-két hónapnál tovább nem tudnának kitartani - közölte Kis-Benedek József InfoRádióban.

A nemzetbiztonsági szakértő úgy vélekedett, hogy az orosz támadás intenzitása két dolognak tulajdonítható:

  • meggyengültek az ukránok, 
  • a hadsereg bizonyítani akarnak Putyinnak a választások előtt, hogy képes támadni, és megvan az a képessége a hadműveleteket folytatásához.

Nemzeti Közszolgálati Egyetem címzetes egyetemi docense szerint nem állítható, hogy az orosz–ukrán háború világháborús veszéllyel jár, vagy egyáltalán világháborúval, hiszen az, hogy az egyik felet sokan támogatják, az csak egy dolog.

Az utóbbi időkben az ukránoknak juttatott amerikai támogatások elmaradtak vagy rendkívül beszűkültek, és egyelőre nem prognosztizálható, hogy ebben lesz-e változás, legalábbis ameddig az elnökválasztási kampány folyik a tengerentúlon

- emelte ki.

Hozzátette: az amerikaiak felkérték a szövetségeseiket a világ minden részéről, hogy adjanak Ukrajnának 155 milliméteres, tüzérségi tarackhoz használható lőszert. E folyamatban is van, de Kis-Benedek József szerint ez kicsit megkésett.

Az oroszoknak láthatóan nagyon jó a felderítésük, és érzékelik azt, hogy az ukránok meggyengültek, komoly problémáik vannak, ami a személyi állományt és a haditechnikai eszközöket illetően, ezek csak védelmi tevékenységet folytatnak, kivéve a Fekete-tenger térségében, ahol még történnek ukrán támadások

- tette hozzá Kis-Benedek József.

Elmondása alapján az oroszok jelenleg három hadműveleti irányban támadnak, és ezen belül a fő cél az, hogy miután Avgyijivkát elfoglalták, az annak közelében található falvakat próbálják most meghódítani, haladva északnyugat irányába. Kramatorszk, majd Harkov következhet, bár utóbbit nagyon messzi célnak tartja a szakértő.