Ramil Mullin, a Moszkvától délkeletre fekvő Tatárföldön található Nyizsnyekamszk polgármestere, ahol a finomító található, azt állította, hogy nem történt komoly kár. Az eltalált egység az üzem teljes éves termelési kapacitásának mintegy felét adja. A finomító Oroszország kapacitásának mintegy 6,2 százalékát teszi ki.

Egy ukrán katonai hírszerzési forrás elmondása szerint a Taneco elsődleges finomítóegységét érte találat, amely tüzet is okozott. A csapás célja az volt, hogy csökkentsék Oroszország olajbevételét. A helyszíni képek szerint a drón a finomító elsődleges finomító egységét, a CDU-7-et találta el.

Egy iparági forrás szerint az egység sérülése nem volt kritikus, miközben a személyzet visszatért az üzembe. A finomítóban tűz ütött ki, de 20 percen belül eloltották – közölte a RIA állami hírügynökség, hozzátéve, hogy a termelés nem szenvedett komoly fennakadást.

Egy másik ukrán hírszerzési forrás szerint ukrán gyártmányú drónok egy nagy hatótávolságú Shahed támadó drónokat gyártó orosz üzemet is eltaláltak, jelentős károkat okozva. A keddi támadás egyike volt az iparosodott Tatárföldön a kedd hajnali órákban elkövetett támadásoknak. A Washington Post tavaly arról számolt be, hogy Oroszország tömegesen gyárt drónokat egy tatárföldi üzemben.

Megcsappanó orosz olajbevételek, panaszkodó Peszkov

Ukrajna az elmúlt hónapokban a világ második legnagyobb olajexportőrének az olajfinomítóit kezdte támadni, ami hatással van Moszkva rendkívül jövedelmező kereskedelmére, miközben kiterjedt orosz rakétacsapások érték az ukrán energiahálózatot.

A Reuters számításai szerint Oroszország finomítói kapacitásának mintegy 14 százalékát állították le dróntámadások miatt. A finomított olajtermékek iránt nagyobb a kereslet, mint az orosz nyersolaj iránt.

Az orosz finomítók elleni támadások aggodalmat keltettek Washingtonban a világ legnagyobb atomhatalmának számító állammal szembeni eszkaláció lehetősége miatt.

Kijev szerint az Oroszország elleni dróntámadások indokoltak, mert szerinte a túlélésért harcol, és az orosz légicsapások miatt széles körű károkat szenvedett az infrastruktúrájában, beleértve az erőműveket is.

A kijevi rezsim folytatja terrorista tevékenységét. A hadseregünk elsősorban azon dolgozik, hogy minimalizáljuk ezt a fenyegetést, majd ezt követően fel is számoljuk

– mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

Arra a kérdésre, hogy Oroszország szerint az Egyesült Államoknak köze van-e az orosz finomítók elleni támadásokhoz, a Kreml azt válaszolta, hogy a kérdést inkább a védelmi minisztériumnak és a biztonsági szolgálatoknak kellene feltenni.