Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsa szombaton az ukrán kivonulást és Avdijivka elestét az amerikai kongresszus „tétlensége” bizonyítékának nevezte. „Harcolni fogok azért, hogy (az ukránok) megkapják a szükséges muníciót” – hangoztatta a demokrata elnök.

Az AP beszámolója szerint az ukrán csapatok pénteken súlyos lőszerhiánnyal küzdöttek, miközben az orosz erők szorosabbra húzták a hurkot a stratégiai fontosságú város körül.

Az orosz csapatok az előző 24 órában 33 támadást hajtottak végre Avgyijivkában

– közölte pénteken az ukrán vezérkar. 

Joe Biden abszurdnak és etikátlannak nevezte a katonai segélyek folyamatos blokkolását a kongresszus részéről. Az elnök arról is beszélt, hogy az amerikai katonai segítség folytatása nélkül félő, hogy újabb ukrán város kerül az orosz fegyveres erők kezére.

Az amerikai elnöki hivatal nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője, Adrienne Watson sürgette az amerikai parlamenti képviselőket, hogy „késedelem nélkül” hagyják jóvá a 60 milliárd dolláros segélycsomagot.

Nem sétagalopp – Joe Biden, amerikai elnök
Nem sétagalopp – Joe Biden, amerikai elnök
Kép: Reuters

Ukrajna hónapok óta reménykedett abban, hogy megszavazzák ezt a kulcsfontosságú segélyt, amelyről a második hivatali ciklusáért kampányoló Joe Biden kormánya döntött, de a republikánus ellenzék a kongresszusban akadályozza.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken Németország és Franciaország között ingázott, hogy aláírja a segítségnyújtási paktumokat, amelyek célja, hogy teljesítsék a G7-es csoport által tavaly tett kötelezettségvállalásokat Ukrajna megnyugtatására, miután az Észak-atlanti Szerződés Szervezete (NATO) elutasította Ukrajna meghívását a szövetséghez – számolt be róla a The Wall Street Journal