A Novatek orosz energetikai vállalat felfüggesztette az Uszt-Luga balti-tengeri óriás üzemanyag-exportterminál működését egy állítólag dróntámadás által okozott tűz miatt – jelentette a Reuters. A Szentpétervártól mintegy 170 kilométerre nyugatra, a Finn-öbölben található Ust-Luga komplexumból olaj- és gáztermékeket szállítanak a nemzetközi piacokra.

A BBC egy ismeretlen kijevi tisztviselőre hivatkozva arról számolt be, hogy a terminálon történt robbanást ukrán drónok okozták. Az Interfax-Ukrajna hírügynökség meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt közölte, hogy a tűz az ukrán biztonsági szolgálatok különleges műveletének eredménye volt.

A robbanás nagy tüzet okozott az Uszt-Luga terminálon, de senki nem sérült meg

– közölték orosz tisztviselők.

Alekszandr Drozdenko, a régió kormányzója azt mondta, hogy a terminálon történt incidens után „magas riasztási fokozat” lépett életbe. A Novatek közölte, hogy a tűz „külső behatás” következménye volt, további részletek közlése nélkül. Nem volt világos, hogy a fennakadás meddig tart, és milyen hatással lesz a nemzetközi energiapiacokra.

A feltételezett támadás, valamint az Oroszország szerint a civileket ért ukrán tüzérségi csapás, amely legalább 25 halálos áldozatot követelt egy orosz ellenőrzés alatt álló kelet-ukrajnai városban, szélesebb körű orosz megtorlást válthat ki az ukrajnai háborúban.

A múlt héten már volt hasonló eset: egy ukrán forrás azt állította, hogy Szentpétervárnál drónnal eltalálták a régió legnagyobb orosz olajraktárát.