Vili Beros horvát egészségügyi miniszter kedd este megerősítette, hogy Zágrábban és Fiuméban az emésztőrendszer nyálkahártyájának kémiai sérülését két esetben megerősítették az orvosok, egy harmadiknál pedig fennáll a gyanú – írta meg a Jutarnji.

Korábban egy ember egy fiumei kórházba került, miután egy kávézóban szennyezett ásványvizet fogyasztott. Bár súlyos sérülésekről van szó, állapotát folyamatosan figyelik, a beteg állapota stabil – mondta a miniszter.

Nincs olyan bizonyíték, amely alapján bizonyos italokkal óvatosságra inthetnénk a lakosságot. De, ha valaki bármilyen kellemetlenséget érez a víz és ital fogyasztása miatt, vegye fel a kapcsolatot a családjával illetve az orvosával

– javasolta a miniszter.

Miután minden komoly nemzetközi iparágnak a legszigorúbb nemzetközi élelmiszer-biztonsági szabványokat kell alkalmaznia, a nyomon követhetőség révén megkezdődhetnek az elemzések. A Horvát Közegészségügyi Intézet (HZJZ) a fiumei üdítőital-mintákat elemzi.

Valószínűleg valamilyen maró hatású anyagról van szó, és a legfontosabb, hogy megnézzük, nincs-e idegen elem abban az italban, mert maga az ital és a benne lévő összes tartalom nem okozhat ilyen sérüléseket

– hangsúlyozta a HZJZ igazgatója, Krunoslav Capak.

A termékek forgalomból való kivonásáról csak az Állami Főfelügyelőség dönthet.

A vízhálózatból mindenki egészséges ivóvizet fogyaszthat, az Egészségügyi Felügyelet és az erre felhatalmazott laboratóriumok felügyelete mellett – mondta Capak.

Coca-Cola Croatia is bejelentette, részletes belső vizsgálatot folytattak, de a gyártásban nem találtak eltérést.

Egyetlen elszigetelt esetről tudunk, amely egy üveg Romerquelle Emotion Blueberry Pomegranate üveggel kapcsolatos. Együttérzésünket fejezzük ki, és bízunk az ügyben érintett személy mielőbbi és teljes felépülésében – írta a 24sata.

Órákon át görcsben fetrengett a kóstoló után a világ legcsípősebb paprikájának megalkotója

Új Guinness-rekord: a Pepper X-et a napokban a világ legcsípősebb chilipaprikájának nyilvánították, így 10 év után letaszította a trónról a Carolina Reaper chilipaprikát. Készítője szerint a Pepper X fogyasztása semmihez sem hasonlítható, eufórikus érzés: az ember kapszaicin mérgezést kap és görcsben rángatózik órákon át. Bővebben >>>