Richie Olsten fél évszázada foglalkozik helikopteres túrákkal Mauin, olyan régóta, hogy kifejlesztett egy barométert a turizmusfüggő gazdaságra: a sziget repülőterén parkoló bérautókat. Olyan sok van belőlük azóta, hogy az erdőtüzek legalább 115 ember életét oltották ki Lahaina történelmi városában, hogy Olsten aggódik egy teljes gazdasági katasztrófa miatt. Az éttermek és az utazásszervező cégek elbocsátják a dolgozókat, és megugrott a munkanélküliség is – írja az AP hírügynökség.

Az állami idegenforgalmi tisztviselők, miután kezdetben arra kérték az utazókat, hogy maradjanak távol, most viszont arra kérik őket, hogy térjenek vissza, és a pénzük elköltésével segítsenek Mauinak a kár helyreállításban. A légitársaságok meredek árengedményeket kínálnak, míg egyes üdülőhelyek 20 százalékkal csökkentették a szobaárakat, vagy ingyenes ötödik éjszakát kínálnak.

Tudom, milyen szörnyű katasztrófa volt. De most válságos üzemmódban vagyunk. Ha nem tudjuk foglalkoztatni azokat az embereket, akiknek van munkájuk, hogyan fognak segíteni a családtagjaiknak és barátaiknak, akik mindent elvesztettek?

– tette fel a kérdést Richie Olsten. 

Az augusztus 8-i tűzvész után a Mauira érkező látogatók száma mintegy 70 százalékkal, napi kétezerre csökkent. Az Olsten's Air Maui Helicopters most napi egy-két járatot üzemeltet, míg a tűzvész előtt 25-30-at. Az Air Maui üzemeltetési igazgatójaként Olsten 12 diszpécseréből hetet elbocsátott. A pilótákat megkímélték, de csak akkor kapnak fizetést, ha dolgoznak. Általában napi nyolcszor repülnek, heti négy-öt napon. Ez mára heti egy napra csökkent, és csupán egy vagy két járatra.

Számos maui szállodában szövetségi segélymunkások és az otthonaikat elvesztett lahainai lakosok laknak. Ennek ellenére a rendelkezésre álló szállodai szobáknak csak a fele foglalt. Még a Lahainától 48 kilométerre délre fekvő Dél-Mauinán is félig üresek a szobák. Maui egyik legtiszteletreméltóbb étterme, a Hali'imaile General Store körülbelül 30 dolgozót bocsátott el, és ideiglenesen bezárt, miután az üzlet a tűzvész előtti szint tizedére zsugorodott.

Tömeges elbocsátások, sok ezer munkanélküli 

A tömeges elbocsátások megjelennek a kormányzati adatokban. Mauin augusztus utolsó három hetében közel 8 ezer ember nyújtott be munkanélküli segélykérelmet, míg 2022-ben ugyanebben az időszakban 295-en.

A Hawaii Egyetem közgazdászai arra számítanak, hogy Maui munkanélküliségi rátája akár 10 százalékra is emelkedhet. A Covid-járvány idején 35 százalékos csúcsot ért el, de júliusban már csak 2,5 százalék volt, ám ezúttal nincsenek a világjárvány idején a vállalkozásoknak nyújtott fizetésvédelmi programhitelek, sem pedig a munkanélküliek számára nyújtott megerősített munkanélküli csekkek.

 

 

 

Még közel 1100 eltűnt ember után kutatnak Maui szigetén

Hawaii erdő- és bozóttüzek sújtotta Maui szigetén a katasztrófát követően megtalált halálos áldozatok száma hivatalosan 115, akik közül szerda reggelig 43-at sikerült azonosítani.Bővebben --->