Donald Trump fölényeskedik, túl nagy az arca – gondolhatjuk azt olvasva, hogy a volt elnök kihagyja az elnökjelölti vitát. Valójában azonban a politikus előnye olyan nagy kihívóival szemben, hogy szinte nem is csoda, ha efféle allűröket enged meg magának.

A Des Moines Register, az NBC News és a Mediacom Iowa Poll közvélemény-kutatása akkor készült a republikánus választások valószínűsíthető résztvevői körében, amikor kiderült, Trump ellen elindul egy negyedik eljárás is. A felmérést készítők arra jutottak, hogy az újabb vádak felmerülése után csak még nagyobb lett a volt elnök előnye legnagyobb republikánus kihívójával, Ron DeSantisszal szemben Iowában – írja a Politico.

A negyedik vádemelése előtt még 18 százalékponttal vezetett Trump DeSantis előtt, utána viszont 25 pontra hízott az előnye a megkérdezettek körében.

A felmérésben résztvevők 65 százaléka nem gondolja, hogy Trump súlyos bűncselekményeket követett volna el.

Ez alapján tehát működik a politikus-üzletember stratégiája, aki lépten-nyomon hangoztatja, boszorkányüldözés folyik ellene. Szerinte az eljárások egyetlen közös célja az, hogy félreállítsák őt, és ellehetetlenítsék a 2024-es elnökválasztáson.

A legesélyesebb republikánus, de túlságosan megosztó

A republikánus előválasztás, amelynek az első állomása Iowa lesz január 15-én, egyelőre nem sok meglepetést ígér. Országos szinten a közvéleménykutatások alapján Trump előnye jelentős, az augusztus 20-i állás szerint

  • Donald Trump 54,3 százalékos
  • Ron DeSantis 14,8 százalékos
  • Vivek Ramaswamy 8,4 százalékos
  • Mike Pence pedig 4,8 százalékos

támogatottsággal számolhat jelenleg.

Az azonban, hogy a republikánusok körében toronymagasan vezet, nem jelenti azt, hogy Trump a legalkalmasabb jelölt arra, hogy szembeszálljon a demokraták elnökjelöltjével. Úgy tűnik ugyanis, hogy a bizonytalanok meggyőzésére nem feltétlen a borzasztóan megosztó személyiségnek tekinthető Trump a legalkalmasabb.

Egy friss közvéleménykutatás során az amerikaiak 53 százaléka jelentette ki, hogy ha Trump lenne a republikánus jelölt, őt semmiképp nem támogatná a szavazatával. További 11 százalék pedig úgy nyilatkozott, hogy valószínűleg nem szavazna Trumpra a 2024 novemberében esedékes elnökválasztáson.

Négy eljárás eddig a mérleg

A Trump ellen indított eljárások sora egyre csak dagad:

  1. Először a manhattani bíróságon kellett a volt elnöknek megjelennie, áprilisban. Ebben az ügyben azzal gyanúsítják, hogy 2016-ban, az elnökválasztási kampány idején akkori ügyvédjén, Michael Cohenen keresztül 130 ezer dollárt juttatott el Stormy Daniels felnőttfilmes színésznő számára, hogy hallgasson a kettőjük között állítólag 10 évvel korábban zajlott intim kapcsolatról, a kifizetéseket pedig a könyvelés meghamisításával igyekeztek eltussolni.
  2. Ezt követően júniusban a manhattani büntetőbíróság előtt volt jelenése, miután egy tavaly augusztusi házkutatás során az FBI több mint száz titkosított iratot talált a Mar-a-Lago nevű rezidenciáján. Az ügyben a közelmúltban egészítették ki az ügyészek további pontokkal a vádiratot.
  3. A harmadik ügy szorosan kapcsolódik az egyelőre csak potenciálisan indítandó negyedikhez. A legutóbb nyilvánosságra hozott bírósági eljárás vádirata szerint Trump hamisan állította a 2020-as elnökválasztás után, hogy ő nyerte a választást, állítása valótlanságával pedig ő maga is tisztában volt. Továbbá a 2021. január 6-i tüntetések jelentette káoszt arra próbálta felhasználni, hogy késleltesse a választások eredményének hivatalos jóváhagyását a Kongresszusban.
  4. A negyedik eljárás Georgia államban indult el Trumppal szemben, a 2020-as elnökválasztásba való beavatkozási kísérlettel vádolják a volt elnököt, és vele együtt 18 másik személyt. A 2020-as szavazáson ugyanis Joe Biden szűk győzelmet aratott Georgia államban, Trump és csapata pedig arra jutott, hogy ennek a bástyának a ledöntése révén érhetik el legkönnyebben, hogy Trump mégis hatalmon maradhasson. A volt elnök ezért a választásokat követően felhívta Georgia államtitkárát, Brad Raffenspergert, és arra kérte, hogy találjon neki 11 780 szavazatot az államban. Raffensperger ezt visszautasította.

Donald Trump szerint is lejárt a viták ideje

A magát nyeregben érző volt amerikai elnök kihagyja a szerdai elnökjelölti vitát, helyette Tucker Carlsonnal fog eszmét cserélni baráti hangulatban. Donald Trump szerint a republikánusok valódi verseny nélkül is őt fogják jelölni, ezért felesleges törnie magát.Bővebben --->