Donald Trump egy hétvégi gyűlésen tőle nem szokatlanul jókat anekdotázott, és az egyik poénja az volt, hogy ha nem költ eleget egy NATO tagállam védelemre, akkor azt elnöksége esetén nem védené meg az USA egy orosz támadástól, sőt, azt mondaná az oroszoknak, hogy csináljanak vele, amit akarnak.

A poén nagyon rosszul jött ki, a Trumppal versengő jelöltnő szerint, akivel a CBS készített riportot, a legnagyobb gond az, amit az üzenet tartalmaz: miszerint egyáltalán ebben a formában szóba állna egy olyan emberrel (Putyinnal), akinek kezéhez emberek vére tapad, megöleti ellenfeleit, és elindított egy értelmetlen hódító háborút, ami már félmillió ember életét követelte.

Haley szerint országának barátokra van szüksége, a NATO egy 75 éves sikertörténet, és mindeddig elriasztotta attól Oroszországot, hogy bármely tagját megtámadja, és továbbra is ez a szövetség elsődleges szerepe. Az pedig nem menti fel Trumpot, hogy mindezt viccelődésnek szánta, illetve kampányfogásnak, ahhoz túl komoly, országok biztonságát érintő kérdésről van szó.

Nikki Haley immár egyedüliként versenyzik Trumppal a republikánus elnökjelöltségért, és bár sokan nem adnak neki esélyt, a szuper keddnek nevezett napig, amikor sok állam egyszerre tart előválasztást, bízik benne, hogy megelőzi Trumpot, pláne, ha még ilyen botrányos elszólásai lesznek.