A Magyarországon is hatalmas népszerűségnek örvendő Temu webáruház és a TikTok Shop eltávolított a felületéről olyan olcsó elektromos fűtőberendezéseket, amelyek kapcsán nagyon komoly biztonsági problémák merültek fel.

A BBC beszámolója szerint a Which? nevű brit fogyasztóvédelmi szervezet nyolc eszközt vizsgált meg, amelyekről kiderült, hogy nem tettek eleget a brit biztonsági elvárásoknak, sőt volt olyan hősugárzó, amelynél robbanásról és lakástűz veszélyéről is beszámoltak.

A szervezet öt elektromos fűtőberendezést vásárolt a TikTok Shopról, hármat pedig a Temuról, amelyek közül a legolcsóbbért 7,20 fontot fizettek (nagyjából 3300 forint). A teszten végül mindössze egyetlen készülék ment át. A tesztelt eszközök közül néhányat népszerű TikTok-influenszerek is reklámoztak a saját felületeiken.

A Which? szerint az eltávolított termékek helyére azóta már újabb hasonlóan veszélyes eszközök kerültek fel az oldalakra.

 

Elegük lett a magyaroknak az óriás kínai webshopból

A megkérdőjelezhető piaci gyakorlatok folytató ázsiai online webáruházak teljesen letarolják a hazai e-kereskedőket, akik ezt megelégelve a Gazdasági Versenyhivatalhoz (GVH) fordulnak.