Félelmetes méreteket öltött az ázsiai Temu online shop, nem csupán a magyar, hanem a nemzetközi piacon is. Az idei évre lényegében teljesen letarolta az Alzát és az eMAG-ot a vásárlószám tekintetében.

A PDD Holdinghoz tartozó webshop ráadásul sokszor jelentős veszteséggel árusítja termékeit, ez ellen pedig nem igazán tudtak mit tenni a versenytársak, már csak azért sem, mert a nemzeti és az uniós jogszabályi, valamint adózási környezethez képest jóval rugalmasabban működik a Temu.

A hazai e-kereskedőket tömörítő szövetség, az Ecommerce Hungary azonban most úgy döntött: versenyhivatali beadványt készít a GVH számára, amelyben a Temu jogsértéseit taglalja – közölte a szervezet YouTube-videójában annak alelnöke Ormos Zoltán, aki egyben az Ormos Ügyvédi Iroda alapítója is.

Mint mondta, annyi jogsértést fedeztek fel a Temu oldalán, ami miatt már régen megbüntettek volna egy magyar webshopot. A konkrét esetekre ugyanakkor az alelnök nem tért ki.

A HWSW megkérdezte a szövetséget a beadvány tartalmáról, valamint a GVH-t arról, hogy az ügyben érkezett-e panasz a hatóságokhoz, továbbá, hogy terveznek-e vizsgálatot indítani saját hatáskörben, ám egyelőre egyik féltől sem kaptak válaszokat.

Ilyen trükkökkel vezethetik meg, ha webshopban vásárol

A hatósági ellenőrzések dacára, komoly gondok adódnak az online kereskedelmi cégekkel. A tavaly ellenőrzött webáruházak közül közül szinte mindenhol volt valami probléma a tájékoztatással, de a kamu vásárlói értékelések is megtévesztőek lehetnek.