Az eljárás csütörtökön indult, amelyben a város 17 busztársaságot vádol több mint 33 ezer migráns illegális szállításával — írja a Reuters. 

A manhattani állami bíróságon benyújtott perben 708 millió dollár a követelés, az elmúlt két évben felhalmozódott elszállásolások és ellátások költségének köszönhetően. A vádlott azonban nem Texas, hanem az a 17 busztársaság, amelyek szerződést kötöttek az állammal a migránsok szállítására. 

Azonban nem csak New Yorkba jutott el az áradat. A társaságok többek között Chicagóba és Washingtonba is szállítottak.

A cégek emellett megsértették Eric Adams New York-i polgármester rendeletét is, amely előírja a buszüzemeltetők számára, hogy értesítsék a várost, ha 10 vagy több szükségszállásra szoruló embert szállítanak a városba.

A fuvarozások még 2022-ben kezdődtek, amikor Greg Abbott texasi kormányzó – válaszul az amerikai-mexikói illegális határátkelésekre – migránsokat szállító buszokat küldött a demokrata vezetésű városokba.

Minden bevándorlónak alkotmányos joga van átutazni az országon. Önként érkeztek New Yorkba, miután a Biden-kormány engedélyezte, hogy az Egyesült Államokban maradhassanak

– nyilatkozta Abbott. 

Abbott élesen bírálta Joe Biden elnököt a határátlépések számának növekedésére adott válasza miatt, és egy sor intézkedést vezetett be az illegális bevéndorlás visszaszorítására. A reakció nem váratott sokat magára, a Biden-kormány szerdán pert indított a törvény miatt, amely jogköröket biztosítana az állami tisztviselőknek a migránsok letartóztatására, büntetőeljárás alá vonására és kitoloncolására. 

Bevándorlók ezrei várnak ugrásra készen a legkeményebb határon

Május óta 445 ezer bevándorlót toloncoltak ki az Egyesült Államokból, decemberben hetente átlagosan 9600 menedékkérő jött Mexikó felől az országba.Bővebben--->