A jelenlegi elnök Caj Jing-ven nem indulhat a tajvani elnökválasztáson, miután ezt nem teszik lehetővé a helyi törvények két mandátum után.

A választásokon hárman indulnak. Egyikük, Laj Csing-te, aki jelenleg az alelnöki posztot tölti be és a kormányon lévő, Demokratikus Haladó Párt (DPP) jelöltje és akit a szakértők a legesélyesebbnek tartanak.

Legfőbb riválisa, Hou Jü-ih, a Kínával szorosabb kapcsolattartásra törekvő fő ellenzéki párt, a Kínai Nemzeti Párt (Kuomintang, KMT) jelöltjeként indul a választáson. A harmadik, legkevésbé esélyes jelölt Ko Ven-csöTajvani Néppárttól. (TPP).

Mindhárom elnökjelölt leadta már szavazatát.

Várhatóan már szombat este eredményt hirdetnek. A győztest a szavazatok egyszerű többsége dönti el, nincs második forduló.

Kínai Népköztársaság a 23,4 millió lakosú Tajvant szakadár tartományának tekinti és nem fogadja el a nyolc éve kormányzó DPP azon állítását, mely szerint Tajvan valójában már független, és fokozta katonai tevékenységét a sziget közelében.

(via MTI)

Újabb háború kitörésétől retteg a világ, szombaton minden eldőlhet

Újabb háború kitörésétől retteg a világ: sokan attól tartanak, hogy a szombati tajvani elnökválasztás fegyveres konfliktushoz vezethet, Kína támadásba lendülhet. Az Economxnak nyilatkozó szakértő lapunknak elmondta, mire lehet számítani a tajvani választáson, és az eredményre mi lehet Kína reakciója. Az erről szóló részletes elemzésünket ITT találja.