Rémálommá vált egy francia turista egyiptomi utazása, miután azzal vádolták meg, hogy egy ókori tárgyat próbált szuvenírként hazacsempészni. A mit sem sejtő turista elmondása szerint, a Winter Palace Hotel egyik művészeti galériájában 250 euróért az ajándéktárgynak vélt, de valójában 4500 éves, ókori eredetű műtárgyat.

Nagyon megtetszett ez a tárgy, egy ágyékkötőbe öltözött, térdére tett kézzel ülő kis figura. Fogalmam sem volt róla, hogy nem fog szerencsét hozni nekem

– mesélte el az 56 éves nő, akit a luxori repülőtéren tartóztatták le, és nyolc napig egy rendőrőrsön kellett vesztegelnie. Ezt követően pedig kegytárgy birtoklásával és kereskedelmével vádolták meg. A felbecsülhetetlen értékű műtárgyra a reptéren a biztonsági átvilágítás során figyeltek fel, amikor a pórul járt utazó épp hazaindult volna a legközelebbi géppel – számolt be róla az Euronews.

A kis szoborról a vámhatóság által megkeresett szakértők megállapították, hogy nem egy másolat, hanem valóban egy több ezer éves, eredeti ókori alkotás.

A turistát végül szabadon bocsátották, és örökre kitiltották őt Egyiptomból. Véleménye szerint a mellérendelt védőügyvéd egyáltalán nem az ő érdekeit képviselte. A nő ezért további jogi lépéseket tervez, annak érdekében, hogy a tiltást feloldják.

Belengettek egy megoldást a turizmus fellendítésére

Nem volt kiemelkedő rekordév, de nem is drámai a helyzet, a végleges egyenleg valahol a kettő között van, inkább pozitív irányban, így foglalta össze a hazai turizmus tavalyi évi eredményeit a Turizmusfejlesztők és Tanácsadók Szövetsége (TUTSZ).